Китайската разплащателна система UnionPay изпреварва конкурента си Visa на световния

...
Китайската разплащателна система UnionPay изпреварва конкурента си Visa на световния
Коментари Харесай

UnionPay изпревари Visa в глобалните транзакции с дебитни карти: Nilson Report

Китайската разплащателна система UnionPay изпреварва съперника си Visa на международния пазар на дебитни карти, демонстрира изследване на аналитичната компания Nilson Report.

Според изследването делът на UnionPay в транзакциите с дебитни карти е достигнал 40,03% през 2022 година, до момента в който делът на преводите на Visa е бил към 38,8%. Обемът на разплащанията, осъществени посредством картите на UnionPay, също е бил по-голям и е достигнал 16,227 милиарда $ по отношение на 14,109 милиарда $ на Visa.

През 2021 година Visa имаше по-голям пазарен дял - 39,53% - спрямо 38,68% на UnionPay. В изследването се отбелязва, че това е забележителна смяна в пазарния дял спрямо преди десетилетие, когато делът на преводите с дебитни карти Visa на международния пазар е бил съвсем 80% спрямо 1-2% на UnionPay. По това време UnionPay се използваше най-вече на вътрешния пазар.

Друга платежна картова система, MasterCard, означи спад на пазарния дял на транзакциите с дебитни карти от 39,53% през 2021 година до 21,19% през предходната година.

Експерти обявиха пред вестник " Известия ", че една от главните аргументи за внезапното нарастване на преводите с UnionPay е бързият стопански напредък на Азиатско-тихоокеанския район, където системата се употребява необятно.

" Системата UnionPay се употребява най-често в Китай и други страни от Азиатско-тихоокеанския район. През последните години те означават по-бърз стопански напредък, което от своя страна способства за увеличение на размера на картовите преводи. Оттук идва и нарастването на пазарния дял на UnionPay ", съобщи Игор Додонов, анализатор във Finam Group.

 Друг фактор, който подтиква потреблението на UnionPay, е нейното разширение на съветския пазар, откакто Visa и MasterCard напуснаха страната поради глобите, свързани с Украйна, предходната година, настояват анализатори. Преди 2022 година 4-5% от всички преводи на Visa и MasterCard са били осъществявани в Русия. След като фирмите напуснаха, техните карти продължиха да работят в Русия, само че не можеха да се употребяват в чужбина. Като опция редица банки започнаха да работят с китайската картова система. В началото на май седем съветски банки издаваха карти UnionPay.

Експертите също по този начин показват, че върху съотношението на силите сред Visa и UnionPay оказва въздействие спадът в растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, който се забави до 1,1% през първото тримесечие. Китайският Брутният вътрешен продукт набъбна с 4,5% през първото тримесечие по отношение на година по-рано, което съгласно анализаторите демонстрира, че UnionPay сега се намира в по-конкурентна среда от Visa.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР