Китайската космическа ракета “Лонг Марч 3C е позиционирана на стартовата

...
Китайската космическа ракета “Лонг Марч 3C е позиционирана на стартовата
Коментари Харесай

Ракета “Лонг Марч 3C” е на стартовата площадка, ще изстреля две мисии към Луната!

Китайската галактическа ракета “Лонг Марч 3C ” е позиционирана на стартовата площадка на космодрума Сичан за иден полет на 23 или 24 октомври.

Ако всичко е наред, ракетата би трябвало да изстреля към Луната две задачи. Първата е “Чанг’e 5 Т-1 ”. Това е тестова демонстрационна задача на Китай, която е първата двупосочна за страната роботизирана експедиция до Луната.  Автоматичната междупланетна станция “Чанг’e 5 Т-1 ” ще би трябвало да излети, измине пътя до Луната, да я доближи (но няма да каца на повърхността й), след което ще се насочи назад към Земята.

Втората задача, която ще лети със същата ракета като второстепенен товар, е частна. Тя носи името “4М ” – редуциране от Manfred Memorial Moon Mission. Мисията е отдадена на създателя на частната европейска компания за галактически технологии OHB AG, Манфред Фъхс, който напусна този свят по-рано тази година.

 Long-March 3c

Ракетата “Лонг Марч 3С ” на космодрума Сичан. Тази ракета ще изстреля две задачи – китайската “Чанг’e 5 Т-1″ и частната ”4М ”. Credit: China Space

Технологичното осъществяване на задачата се води от подизпълнителната люксембургска компания LuxSpace.

Малкият частен галактически уред тежи единствено 14 кг. Пълният лист на оборудването е оповестен на този уеб страница:

http://moon.luxspace.lu/the-mission/

 M4 mission

Космическият уред “4М ” над Луната – илюстрация. Credit: LuxSpace

“Това е първата в историята финансирана с частни средства задача до Луната и тя се случва тъкмо 45 години след първото пилотирано кацане на Луната ”, оповестява Йохен Хармс, изпълнителен шеф на LuxSpace. Наистина е по този начин – по-рано през тази година човечеството отпразнува 45 години от кацането на “Аполо 11 ”, галактическия транспортен съд на астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин.

Компанията окуражава радиоаматьори да се опитат да прихващат сигналите от задачата по време на полета до Луната.

И в този момент, няколко думи за китайската възвращаема експедиция. Вероятно името и следващия номер са объркващи за мнозина от вас, защото предната задача, която реализира сполучливо кацане на Луната през декември 2013 година, се споделя “Чанг’e 3 ”. Защо обаче актуалната задача се споделя “Чанг’e 5 Т-1 ”? Защото “Чанг’e 4 ” съставлява спускаем уред и луноход, който е издигнат като авариен за “Чанг’e 3 ”. Този спускаем уред и луноход въпреки всичко ще полетят към Луната. Това ще стане следващата година. А през 2017 година се чака да лети същинската задача “Чанг’e 5 ” – тя ще включва роботизирано отиване до Луната, кацане на повърхността, взимане на проби, политане от повърхността на Луната и доставката на проби назад на Земята.

Преди да се стигне до тази задача, Китай би трябвало да тества основни технологии. “Чанг’e 5 Т-1 ” е такава тестова задача. Тя ще тества два от главните стадии – отиването до Луната и противоположното завръщане към Земята.

Детайлно изложение на задачата има на този уебсайт: http://www.spaceflight101.com/change-5-test-mission.html

Накратко, тази задача е основана на сателитния модул DFH-3, който се създава от Китайската академия по галактически технологии. Той се употребява най-често за геостационарни и навигационни апарати. Към него е прикачена спускаемата капсула, която е с дължина 1.5 метра.

Капсулата няма да е празна. По време на пътешествието до Луната ще пътуват разнообразни живи организми, включително семена, растения и други проби. Но към момента Китай не е показал публична информация съответно какви живи организми ще пътуват.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР