Китайска рисунка на 1000 години продадена за 59 млн. долараКнижният

...
Китайска рисунка на 1000 години продадена за 59 млн. долараКнижният
Коментари Харесай

Китайска рисунка на 1000 години продадена за 59 млн. долара

Китайска рисунка на 1000 години продадена за 59 млн. $
Книжният свитък с рисунка на фамозния феодален китайски художник Су Ши /1037-1101 г./ е продаден за 59 милиона $ /463 млн. хонконгски долара/ на търг в Хонконг, проведен от аукционна къща „ Кристис “.

Експертите на аукционната къща дефинираха рисунката „ Камък и дърво “ като „ едно от най-важните китайски творби на изкуството, което в миналото е било предлагано на търг “. На нарисувания преди съвсем 1000 години хартиен свитък са изобразени огромен камък с причудлива форма, извито дърво и кълнове трева.

На свитъка са сложени именните печати на 41 колекционери, които са го имали, а също по този начин са написани мненията на четирима фамозни поети за рисунката. Тези детайлности са доказателство за нейната достоверност и наблюдават нейния път в многовековната история. Последният й притежател е японец, който я е купил през 1937 година

Рисунката на Су Ши беше оценена за 400 млн. хонконгски $. Тя не съумя да усъвършенства върха за цена на китайско произведение на изкуството. Той принадлежи на картината „ Юни-октомври 1985 “ на художника абстракционист Чжао Уцзи /1920-2013 г./. Тя беше продадена на търг на „ Сотби “ за 65,2 милиона $. Той се организира в Хонконг на 30 септември тази година.

Су Ши е китайски стихотворец, художник, калиграф и държавен деятел. Той е живял в 11 и началото на 12 век по време на династията Сун. Неговото значение за китайската просвета е като това на Леонардо да Винчи за европейската. Свитъкът „ Камък е дърво “ е един от двата, които са достигнали до нас. Вторият се намира в музей на остров Тайван. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР