Китай заяви, че ще изгради разделителна линия на върха на

...
Китай заяви, че ще изгради разделителна линия на върха на
Коментари Харесай

Китай гради разделителна линия с Непал на Еверест

Китай съобщи, че ще построи разграничителна линия на върха на връх Еверест , за да предотврати смесването на алпинистите с тези от Непал, оповестява БиБиСи.

Това се случва по-малко от седмица , откакто планинари и управляващи в базовия лагер в Непал предизвестиха за възходящите случаи на Covid измежду алпинистите .

Еверест е на границата сред Китай и Непал и аплинистите го изкачват и от двете страни. Все още не е ясно по какъв начин Китай ще наложи разпоредбите в планината.

Върхът е снежен купол с място за шест души , а в натоварените дни алпинистите би трябвало да чакат на опашка , с цел да получат достъп.
 Непал уверен: Задръстването не е единствената причина за многото жертви на Еверест
Непал уверен: Задръстването не е единствената причина за многото жертви на Еверест

След като починаха 10 алпинисти под Еверест

Екип от тибетски алпинисти се изпраща на върха, с цел да сътвори линията . Той ще бъде там преди идването на група китайски алпинисти, които сега са на път.

На алпинистите от китайска страна ще бъде неразрешено да контактуват с хора от страна на Непал и няма да имат право да допират предмети, които са на върха.

Директорът на Спортното бюро на Тибет съобщи пред китайски държавни медии, че единственият път, когато алпинисти от северната и южната страна на планината влизат в контакт, е на върха .

Понастоящем на туристи без позволение е неразрешено да влизат в китайския базов лагер и страната е забранила на задгранични жители да изкачват планината.

Въпреки това Непал, който разчита главно на приходите, генерирани от експедициите на Еверест , е разрешил на задгранични алпинисти, с към 400 разрешителни , разпределени този сезон.

Над 30 заболели алпинисти са евакуирани от непалската страна през последните седмици, защото страната е изправена пред втора коронавирусна вълна.

Миналата седмица Хималайската избавителна асоциация, която ръководи упълномощена от държавното управление здравна клиника в базовия лагер, съобщи пред БиБиСи, че е получила удостоверение за позитивни случаи при някои алпинисти, изхвърчали до Катманду .

През последните три седмици дневната периодичност на случаите в Непал скочи внезапно , като двама от петима души са тествани позитивни резултати, оповестява " Франс прес ".

В момента Непал записала над 394 667 случая и 3720 смъртни случая .
 Непал не разрешава изкачванията на Еверест поради ковид
Непал не разрешава изкачванията на Еверест поради ковид

Непал печели 4 млн. $ годишно от разрешителни за изкачване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР