Китай засили военното си присъствие в близост до Тайван през

...
Коментари Харесай

Китайските маневри около Тайван подхранват опасенията за потенциална атака

Китай ускори военното си наличие наоколо до Тайван през последната седмица, което подхранва възходящите опасения, че Пекин може да се доближава към офанзива на острова. Миналия понеделник Тайван и Япония оповестиха за навлизане на самолети в зоната за противовъздушна защита (ПВО) и това е първото по едно и също време известие от Тайпе и Токио. Тайван разгласи, че 10 китайски военни самолета, в това число изтребители и аероплан за битка с подводници, са навлезли в зоната, до момента в който Япония е записала аероплан ASW в зоната на изток от Тайван, оповестява Financial Times.

Паралелните маневри последваха най-голямото до момента навлизане в тайванската зона за Противовъздушна отбрана по-миналия петък, когато 20 китайски самолета, в това число бомбардировачи и изтребители, навлязоха в региона.

Инцидентите се случват дни, откакто Съединени американски щати и Тайван оповестиха, че са подписали съглашение за усилване на съдействието сред техните брегови охрани, в опит да отхвърлен все по-настоятелните морски интензивности на Китай. Тайван е считан от Китай като част от суверенната територия на страната и е неизменима част от акциите на президента Си Цзинпин.

Действията на Китай бележат смяна във външната политика на президента. Сблъсъците по границите на Индия, икономическите ограничения против Австралия, а в този момент и зачестилите навлизания във въздушната зона на Тайван са част от предизборния план на Си Цзинпин. Президентът стартира своя трети мандат и се нуждае от нови цели и " кръстоносни походи ". Насилственото обединяване с Тайван би повдигнало рейтинга му и ще му обезпечи умерено ръководство. Според някогашен стопански консултант на китайския президент, най-важната цел за Си е завладяването на острова, оповестява Bloomberg. Нахлуванията на бойни самолети през миналите седмици не са невиждани - те зачестиха през последната година.
Каква е ролята на Съединени американски щати?
Съединени американски щати, които до момента внимаваха с обръщенията към самоуправляващия се Тайван, влязоха в пряк вербален дуел с Китай по време на срещата с делегацията от Пекин в Аляска през март. Преди дни държавният секретар Антъни Блинкен употребява думата " страна " по адрес на Тайват при чуване в Конгреса. Доколко това изказване е представително за позицията на администрацията на Байдън следва да разберем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР