Китай започна изграждането на три нови АЕЦ в провинциите Шандун,

...
Китай започна изграждането на три нови АЕЦ в провинциите Шандун,
Коментари Харесай

Китай започва изграждането на три нови АЕЦ



Китай стартира построяването на три нови АЕЦ в провинциите Шандун, Фуцзян и Гуандун.

АЕЦ „ Чанджоу “ в провинция Фуцзян е първият утвърден от държавното управление план през последните три години. Ще се употребява китайската технология за производството на реактор от трето потомство „ Hualong 1 “. Очаква се Първи енергоблок да бъде пуснат в употреба през 2024 година.

Китай изостава от графика във връзка с амбициозния си проект за създаване на АЕЦ и среща компликации, свързани с възходящите разноски на енергийните планове. Първият в света реактор AP1000, направен от американската „ Уестингхаус “, бе пуснат в употреба едвам предходната година - към 4 години по-късно от първичния проект.

В края на 2018 година общата мощ на АЕЦ в Китай е 45,9 гигавата. 11 енергоблока са в развой на създаване, а до края на идната година се чака страната да разполага с обща атомна мощ от 53 гигавата, или с 5 гигавата по-малко от набелязаната цел.

Според представители на промишлеността, през идващите 10 години управляващите би трябвало да одобрят построяването на 6-8 нови енергоблока годишно, с цел да може страната да реализира задачите си в битката против изменението на климата и чистата сила.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР