Китай влага нови над 100 млрд. долара в “Един пояс,

...
Китай влага нови над 100 млрд. долара в “Един пояс,
Коментари Харесай

Китай влага нови над 100 млрд. долара в “Един пояс, един път”

Китай влага нови над 100 милиарда $ в “Един пояс, веднъж ”.

Китайският президент Си разгласи новото финансиране за над 100 милиарда $ за самодейността.

 

Нови над 100 милиарда $ в “Един пояс, веднъж ”

 

Президентът Си Дзинпин разгласи новината през днешния ден на срещата на върха, отдадена на десетата годишнина на огромния инфраструктурен план.

Инициативата е главен дирек в устрема на Си да разшири въздействието на Китай в чужбина. Пекин съобщи, че към този момент е сключил контракти за над 2 трилиона $ по целия свят.

Поддръжниците му приветстват обстоятелството, че ще донесе запаси и стопански напредък на страните от световния Юг.

Критики

 

Инициативата обаче е и подложена на критика за това, че натоварва бедните страни с големи задължения.

Си разгласи, че основните кредитори на “Един пос, веднъж ” – Китайската банка за развиване и Експортно-импортната банка – ще предложат спомагателни заеми в размер на 100 милиарда $. Двете ще основат благоприятни условия за финансиране на планове по BRI в размер на 350 милиарда юана (47,9 милиарда долара). Допълнителни 80 милиарда юана ще бъдат вкарани в формалната кредитна институция на плана – фонда “Пътят на коприната ”.

“Един пояс, веднъж ”

 

На форума тази седмица участват представители на 130 страни. Това е третата огромна среща на върха от този тип, на която Пекин е хазаин от стартирането на плана през 2013 година

 

Критиците от дълго време акцентират непрозрачното ценообразуване на плановете по BRI, изграждани от китайски компании. Държави като Малайзия и Мианмар предоговарят покупко-продажбите, с цел да понижат разноските.

Според взаимен отчет на Световната банка и други институции от тази година Пекин е бил заставен да отпусне милиарди долари под формата на избавителни заеми на страните от BRI. Това се е наложило с цел да може те да удължат периода на заемите си и да останат платежоспособни.

А този месец Китай съобщи, че участниците в BRI дължат над 300 милиарда $ на Китайската банка за експорт и импорт (Export-Import Bank of China).

Инициативата също по този начин притегли вниманието за големия си въглероден отпечатък. А също и утежняването на околната среда, породено от огромните инфраструктурни планове.

Разработването на мегапристанища, тръбопроводи, железопътни линии и автомагистрали може да направи непостижими Парижките цели за климата. Това предизвестиха през 2019 година откриватели от Китай, Съединените щати и Англия.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР