Китай увеличава преднината си пред САЩ по отношение на заявките

...
Китай увеличава преднината си пред САЩ по отношение на заявките
Коментари Харесай

Китай доминира САЩ при AI патентите

Китай усилва преднината си пред Съединени американски щати във връзка с поръчките за AI патенти, което демонстрира постоянния ангажимент на страната да въздейства върху технология с далечни последствия за най-проспериращите стопански системи в света.

През 2022 година китайските институции са подали 29,853 патента, свързани с AI, което е нарастване по отношение на миналата година, когато са били 29,000, съгласно данни, предоставени от Световната организация за интелектуална благосъстоятелност на Bloomberg News.

Това съставлява съвсем 80% скок спрямо намаляващите поръчки на Съединени американски щати, които са спаднали с 5.5%. През миналата година Китай е виновен за над 40% от международните поръчки за AI патенти, съгласно данните на организацията, обвързвана с Организация на обединените нации. Другите водещи страни през 2022 година са Япония и Южна Корея с общо 16,700 поръчки.

Тези числа акцентират по какъв начин Пекин интензивно предизвиква китайските компании и организации да получат преимущество в сериозни области като производството на полупроводници, галактическите проучвания и военните науки. Неотдавна президентът Си Дзинпин подреди на нацията да форсира фундаменталните проучвания в отговор на опитите на Съединени американски щати да лимитират достъпа ѝ до съвременни технологии.

Това докара до доста увеличение на вложенията на китайските компании в региона на изкуствения разсъдък и квантовите калкулации.

Baidu Inc. в този момент се конкурира с Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd., както и със започващи компании като Baichuan и Zhipu, в устрема си да сътвори локален аналог на новаторския чатбот с генеративен изкуствен интелект ChatGPT, създаден от американския съперник OpenAI.

Експерти, тясно свързани с лицата, вземащи решения в Пекин, настояват, че натрупването на портфолио от патенти е едно от най-ефективните средства за противопоставяне на акцията на Вашингтон за налагане на ограничавания.

Макар че не всички поръчки за патенти се трансформират в действителни изобретения, китайски компании като Huawei Technologies Co. са се потвърдили като пионери в нововъведенията в браншове като мрежите, суперкомпютрите и разпознаването на изображения.

Още през 2017 година Китай изпревари Съединени американски щати по брой на поръчките за патенти за изкуствен интелект, когато локалните компании доста усилиха потреблението на логаритми в разнообразни браншове – от транспорта на пасажери до онлайн извършването на покупки.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР