Китай трябва да спре дрънкането на оръжия срещу Тайван и

...
Китай трябва да спре дрънкането на оръжия срещу Тайван и
Коментари Харесай

Тайван призова Китай да поддържа мира и стабилността

Китай би трябвало да спре " дрънкането на оръжия " против Тайван и да поддържа мира и стабилността, съобщи ръководителят на тайванския Съвет по континентални въпроси, представен от Ройтерс. Изказването му идва в миг, когато Пекин ускорява политическия и боен напън върху острова, към който постоянно е предявявал искания.

През август Китай ускори военната си интензивност наоколо до самоуправляващия се остров. Тогава бяха извършени военни учения към Тайван в отговор на визитата в Тайпе на председателката на Камарата на представители на американския Конгрес Нанси Пелоси.

" Пекин би трябвало да спре с дрънкането на оръжия, защото това единствено задълбочава несъгласията сред двете страни и ускорява напрежението в района ", разяснява ръководителят на Съвета Киу Тайсан на конгрес в Тайпе.

" Призоваваме континентален Китай да остави оръжието и да поддържа мира и стабилността. Ключът към мира е да се изостави настройката за решение на проблеми със мощ ", добави той, като съобщи, че Пекин би трябвало да реши разликите с Тайпе посредством " градивен разговор без предварителни условия ".

Председателят на Съвета изрази вяра, че Китай ще облекчи рестриктивните мерки за пътешестване, свързани с пандемията, с цел да може двете страни да продължат " с потребния продан, който основава условия за ползотворна връзка ".

Китай неведнъж отхвърля предложенията за равностойни диалози, учредени на взаимно почитание, предлагани от тайванската президентка Цай Ингвен, която той продължава да счита за сепаратистка.

Според Пекин островът е нейна територия. По-рано този месец китайският водач Си Цзинпин съобщи по време на 20-тия конгрес на Китайската комунистическа партия, че китайският народ би трябвало да реши казуса с Тайван и че Китай в никакъв случай няма да отхвърли използването на мощ като опция.

Тайпе счита, че 23-милионното население може единствено да избере своето бъдеще и защото островът в никакъв случай не е бил ръководен от Китайската национална република, претенциите по отношение на суверенитета му са неоснователни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР