Китай трябва да окаже натиск върху Русия, за да тласне

...
Китай трябва да окаже натиск върху Русия, за да тласне
Коментари Харесай

Марк Рюте поиска от Си Дзинпин да окаже натиск върху Русия за войната в Украйна

Китай би трябвало да окаже напън върху Русия, с цел да тласне войната в Украйна в вярната посока. Това съобщи нидерландският министър председател в оставка Марк Рюте пред китайския президент и водач на ръководещата комунистическа партия Си Дзинпин на среща в Пекин през днешния ден, съобщи Националната новинарска организация на Нидерландия (АНП) за Българска телеграфна агенция.


Пекин е значим съдружник на Москва и съгласно Рюте китайското държавно управление има голямо въздействие върху Русия. За него спорът в Украйна беше една от главните тематики в консултациите със Си. Нидерландският министър председател съобщи, че желае да обясни на китайския водач, че победа на Русия заплашва сигурността на цяла Европа.

Китай не осъди нахлуването на Русия в Украйна. Освен това китайските компании заобикалят западните наказания против Русия и доставят по този начин наречените артикули с допустимо двойно предопределение. Това са артикули, които са подобаващи за цивилни, само че и за военни цели.

Друга значима тематика от срещата беше търговията. Нидерландският министър председател изиска от китайския президент да направи повече против злоупотребата с интелектуална благосъстоятелност от страна на локални компании и се застъпи за равни условия. По думите му, когато се субсидират китайски (държавни) компании, те имат преимущество пред задграничните компании.

Според Рюте няма да има незабавни резултати, защото по думите му на сходни срещи не се вършат огромни стъпки. Западът от години желае от Китай промени, свързани с търговията, само че нещата не се усъвършенстват или се усъвършенстват доста постепенно, сподели той.

Рюте не пожела да каже доста за разногласието към експортното ограничаване за производителя на машини за произвеждане на чипове " Ей Ес Ем Ел " (ASML). Си съобщи, че сходни ограничения не дават резултати и може да доведат до борби.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР