Китай трябва да бъде част от бъдещите споразумения за ограничаване

...
Китай трябва да бъде част от бъдещите споразумения за ограничаване
Коментари Харесай

НАТО: Китай да се включи в усилията за ограничаване на ядрените оръжия

Китай би трябвало да бъде част от бъдещите съглашения за ограничение на нуклеарните оръжия, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при присъединяване си във видеоконференция, отдадена на оръжията за всеобщо поразяване.

Засега за жалост Пекин отхвърля всевъзможни договаряния и това буди паника. Убеден съм, че всички имат интерес от постигането на контракт за ограничение и предвидимост на нуклеарното въоръжение, добави той.

Столтенберг означи, че Китай, Иран и Северна Корея напредват с нуклеарните си стратегии и това отдалечава света от премахването на атомните оръжия. По неговите думи с приключването на двустранния контракт сред Съединени американски щати и Русия в тази област следващата година светът не може да остане без нужната правна рамка за контрол над този тип въоръжение, предава Българска телеграфна агенция.

Генералният секретар уточни, че с помощта на досегашните контракти сред Вашингтон и Москва от 1994 година насам нуклеарните ракети на двете страни са били понижени до 1550 в Европа и това е редуциране с 90 на 100. По неговите думи едвам три страни от НАТО разполагат с нуклеарно оръжие.

Целта ни не се е трансформирала - свят без атомно въоръжение. Засега обаче това оръжие остава застраховка за мир и метод за въздържане, уточни Столтенберг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР