Китай току-що спря да изнася два минерала, от които се нуждаят световните производители на чипове

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Износът на Китай на два редки минерала, които са от съществено значение за производството на полупроводници, падна до нула през август, месец след като Пекин наложи ограничения върху продажбите в чужбина, позовавайки се на националната сигурност.

Китай произвежда около 80% от галия в света и около 60% от германия, според Critical Raw Materials Alliance, но не е продал нито един от елементите на международните пазари миналия месец, показват данните на китайските митници, публикувани в сряда. През юли страната е изнесла 5,15 метрични тона ковани продукти от галий и 8,1 метрични тона ковани изделия от германий.

На въпрос за липсата на износ миналия месец, He Yadong, говорител на китайското министерство на търговията каза на брифинг за пресата в четвъртък, че отделът е получил заявления от компании за износ на двата материала. Някои заявления са били одобрени, каза той, без да дава подробности.

Ограниченията са показателни за очевидното желание на Китай да отвърне на американския контрол върху износа, въпреки опасенията за икономическия растеж, докато технологичната война тлее.

Втората по големинаикономика в света вече се бори със слабо вътрешно търсене и жилищна криза. Миналия месец износът на страната претърпя най-големия си спад от повече от три години, нанасяйки нов удар на нейното колебливо възстановяване.

Анализаторите казват, че ограничаването на износа е „нож с две остриета“, който може да навреди на китайската икономика и да ускори изместването на веригите за доставки извън страната.

Китай може да е лидер в производството на двата елемента, но има алтернативни производители, както и налични заместители за двата материала, казаха анализаторите на Eurasia Group в доклад за изследване от юли.

Изследовател в международния научен и иновационен център на китайския университет Zhejiang Hangzhou разглежда пластини от галиев оксид на 30 май 2022 г. Изследовател от китайския международен научен и иновационен център на университета Zhejiang University Hangzhou разглежда пластини от галиев оксид на 30 май 2022 г. CFOTO/Future Publishing/Getty Images

Въздействието на срива на износа вече се усеща у дома. Цените на галия паднаха в Китай, тъй като контролът върху износа доведе до натрупване на запаси.

В четвъртък спот цената на галия беше 1900 юана ($260) за метричен тон, което е спад с близо 20% от началото на юли, според информация от Шанхайския пазар на метали.

Междувременно спот цената на германия се повиши леко поради ограниченото предлагане, достигайки 10 050 юана (1376 долара) за метричен тон в четвъртък.

Необходимо е разрешение

През юли Пекин каза, че двата елемента, които се използват в различни продукти, включително компютърни чипове и слънчеви панели, ще бъдат обект на експортен контрол за защита на „националната сигурност и интереси“ на страната.

От 1 август износителите ще трябва да кандидатстват за специално разрешение, за да ги изпратят извън страната.

Този ход засили технологичната война със Съединените щати за това кой има достъп до напреднала технология за производство на чипове, която е жизненоважна за всичко - от смартфони и самоуправляващи се автомобили до производството на оръжия.

Служители работят с машини в безпрашен цех на фабрика за полупроводници на 1 март 2023 г. в окръг Siyang, град Suqian, провинция Jiangsu в Китай. Служители работят с машини в безпрашен цех на фабрика за полупроводници на 1 март 2023 г. в окръг Siyang, град Suqian, провинция Jiangsu в Китай. VCG/Гети изображения

Миналия октомври администрацията на Байдън разкри набор от контрол върху износа, забраняващ на китайските компании да купуват усъвършенствани чипове и оборудване за производство на чипове без лиценз.

Но за да бъде кампанията на Вашингтон успешна, други страни трябваше да участват. Япония и Холандия се присъединиха към усилията по-рано тази година, което допълнително ограничи износа на чипове за Китай.

Пекин отвърна на удара, като започна проучване за киберсигурността на американския производител на чипове Micron през април, преди да му забрани да продава на китайски компании, работещи по ключови инфраструктурни проекти.

Повече ограничаване на чиповете от Вашингтон може да дойде, след като Huawei представи смартфона Mate 60 Pro миналия месец, изпращайки шок в света на технологиите.

Моделът се захранва от усъвършенстван чип, създаденвъпреки санкциите на САЩ, целящи да отрежат китайския технологичен гигант от подобна технология.

Пускането на Mate 60 Pro „създаде политически натиск“ за Съединените щати да ескалират санкциите срещу Huawei и Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), китайският производител на чипове, за който се смята, че е произвел полупроводника, пишат анализатори от Jefferies в изследователска бележка от понеделник .

„Очакваме Байдън да се съсредоточи върху затягането на забраната за [чипове] срещу Китай през четвъртото тримесечие“, добавиха те.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР