Китай страда от една от най-лошите си рецесии, като печалбите

...
Китай страда от една от най-лошите си рецесии, като печалбите
Коментари Харесай

Печалбите на китайските компании отново се сриват като преди две години

Китай страда от една от най-лошите си рецесии, като облагите на локалните и международни компании в страната безусловно се срутват като при започване на пандемията през 2020 година. Упоритата политика на Пекин за нулев Covid и рецесията с недвижимите парцели оказват доста отрицателно въздействие върху листнатите на борсата компании, написа CNN Business.

Повече от 4800 китайски компании, регистрирани в Шанхай, Шенжен и Пекин, към този момент разгласиха облагите си за първата половин година. Цели 53% отчитат спад в чистата облага, съгласно данни от Wind и Choice - две огромни финансови къщи в страната.

Това, което се случва е съвсем толкоз неприятно, колкото през 2020 година, когато фирмите регистрираха най-лошия си сезон на облаги в историята, защото страната беше съвсем напълно " замръзнала " по време на първичното експлоадиране на ковид.
 Бизнес в безпорядък: Китай сложи назад милиони хора под следващия локдаун
Бизнес в безпорядък: Китай сложи назад милиони хора под следващия локдаун

На фона на безсимптомни случаи на Covid-19

Тогава облагите на 54% от записаните компании бяха спаднали през първите шест месеца. По различен индикатор обаче началото на тази година е било даже по-лошо. Броят на фирмите, отчели загуба, доближи връх от близо 900 и то единствено през първото полугодие.

Сривът на облагите във втората по величина стопанска система в света може да се отрази на целия свят

Това е по този начин, тъй като китайските компании са огромни купувачи на артикули, технологии и други артикули на международния пазар.

" Вече видяхме въздействието на тези неспиращи локдауни ", споделя Алисия Гарсия Ереро - основен икономист за Азиатско-тихоокеанския район в Natixis - френска капиталова банка.

Цените на петрола и други енергийни артикули се намалиха, фабриките за полупроводници започнаха да регистрират съществено закъснение на поръчките.

Експертите упрекват строгите Covid ограничавания в Китай и задълбочаващата се рецесия на пазара на парцели за неприятното показване на фирмите.

" Основните аргументи са рестриктивните мерки за подвижност и големият спад в настроенията, свързани с рухването на пазара на недвижими парцели ", добавя Гарсия-Ереро.
 Съединени американски щати лимитират износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия
Съединени американски щати лимитират износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

Същевременно най-големите американски софтуерни корпорации купуват микрочипове от тайванската TSMC

Лари Ху - основен икономист за Китай на Macquarie Group, разяснява, че слабите облаги отразяват забавящата се стопанска система на Китай, която беше дърпана обратно от спада на недвижимите парцели, влошаващата се обстановка с Covid-19 и отслабващата международна стопанска система.

Пътуването до и от Китай също е лимитирано

Шанхай - финансовият център на страната с 25 милиона души население, беше подложен под двумесечно блокиране по-рано тази година. Оттогава доста други основни градове също стегнаха рестриктивните мерки за жителите и бизнеса. В четвъртък Чънду, град в югозападната провинция Съчуан, затвори своите 21 милиона поданици след скок на случаите на Covid-19.

А това, че огромна част от тези случаи протичат леко, а още по-голяма част от тях даже безсимптомно, не трансформира дейностите на управляващите.

Брутният вътрешен продукт на Китай се усили единствено с 0,4% през второто тримесечие по отношение на предходната година, което е най-слабото показване от началото на 2020-а. Миналия месец няколко огромни капиталови банки понижиха прогнозите си за годишния стопански напредък на страната до 3% или даже по-малко.

Топ губещи

Най-известните китайски софтуерни компании са измежду потърпевшите. Второто тримесечие означи края на годините на избухлив напредък, като Alibaba (BABA) регистрира непроменени доходи за интервала от април до юни. Tencent (TCEHY) от своя страна регистрира първия си тримесечен спад на продажбите. За някои други браншове на стопанската система тази година към този момент е най-лошата в историята.

Три от най-големите китайски самолетни компании - Air China (AIRYY), China Southern Airlines (ZNH) и China Eastern Airlines (CEA) регистрираха рекордни загуби  - общата им е $7,2 милиарда и то единствено за първото полугодие.

Всички те, а и целият бизнес в страната упрекват спиранията на пътуванията заради рестриктивните мерки и обезценяването на юана, който се срина с 9% по отношение на щатския $ тази година.
 Икономиката на Китай е на ръба на колапса. Точно като Съединени американски щати през 2008 година
Икономиката на Китай е на ръба на колапса. Точно като Съединени американски щати през 2008 година

Близо половин милион души са изгубили своите банкови депозити, поради рецесията в бранша за недвижими имоти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР