Китай смята, че Вишеградската четворка, включваща Словакия, Унгария, Чехия и

...
Китай смята, че Вишеградската четворка, включваща Словакия, Унгария, Чехия и
Коментари Харесай

Китай похвали Вишеградската група, че е "най-динамичната сила" в ЕС

Китай счита, че Вишеградската четворка, включваща Словакия, Унгария, Чехия и Полша, е най-динамичната мощ на Европейския съюз, съобщи " Ройтерс ".

Четирите страни от групата са в несъгласие с Брюксел по въпроси като имиграцията и спазването на главните права. През януари словашкият министър председател се оплака, че те не би трябвало да бъдат третирани като " черните овце " на Европейски Съюз.

В последно време Китай ухажва страните от Централна и Източна Европа, в това число с годишни срещи, което разтревожи западноевропейските столици, че Пекин се пробва да раздели континента.

По-рано този месец " Ройтерс " заяви, че китайските управляващи обмислят смяна във формата на срещи на върха с водачи от Китай и Централна и Източна Европа, признат през последните години - " 16+1 " - и те може да се организират един път на всеки две години, с по-голям акцент върху двустранните диалози. По-късно обаче представител на външното министерство в Пекин въпреки всичко удостовери, че Китай интензивно взе участие в диалози за подготовката на среща на върха в София по-късно тази година.

По време на диалози със зам.-външните министри от Вишеградската група китайският външен министър Ван И сподели, че Пекин прави оценка напъните на четирите страни да реализират преференциално за всички страни съдействие и общо развиване с Китай и поддържа присъединяване им в самодейността " Един пояс - веднъж ".

" Вишеградските страни съставляват европейските разрастващи се пазари и са най-динамичната мощ в Европейски Съюз ", сподели той. По думите му Китай счита, че четирите страни могат да дадат нов подтик на интеграционния развой в Европа.

Той означи, че Китай остава подготвен да работи с Централна и Източна Европа, с цел да поддържа и развие " съдействието 16+1 ". Представителите на четирите страни са декларирали, че са подготвени да задълбочат взаимно преференциалното съдействие в границите на самодейността " Един пояс - веднъж ", имайки поради проекта на китайския президент за създаване на нов " Път на коприната ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР