Китай си запазва правото да използва сила спрямо Тайван като

...
Китай си запазва правото да използва сила спрямо Тайван като
Коментари Харесай

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Китай си резервира правото да употребява мощ по отношение на Тайван като последна мярка при наложителни условия, макар че мирното обединяване е първият му избор. Това съобщи представител на Китайската комунистическа партия, представен от " Ройтерс ".

Обединяването на Китай и Тайван дава отговор на ползите на всички, включително на тайванските ни сънародници, уточни Сун Йели на конференция в Пекин.

Настоящият президент на Китай Си Дзинпин е пред продобиване на трети петгодишен мандат като общоприет секретар на ръководещата партия - най-влиятелната служба в страната, на едноседмичния конгрес, чието осъществяване в Голямата зала на народа в Пекин стартира от на следващия ден.

Тайван живее под непрекъсната опасност от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде високомерен - със мощ, в случай че е належащо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно съображение за военни дейности против острова, ако той се отдели или има намерение да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и акцентира, че единствено жителите на острова могат да вземат решение бъдещето си.

Напрежението сред Пекин и Тайпе набъбна, откакто през август ръководителят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова.

За да покаже гнева си, Китай провежда военни учения към Тайван, които включваха изстрелване на ракети и стъпки за слагането на острова под обсада. Оттогава Китай продължава военните си дейности, въпреки и в по-малък мащаб.

Това насочи вниманието на Тайван и другарските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това как би могъл да се развие всеки спор с Китай и по какъв начин Тайван и неговите съдружници могат да отговорят.

Тайпе към този момент предизвести, че китайска обсада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се смятат за акт на война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР