Китай ще увеличи разходите си за отбрана със 7,2% през

...
Китай ще увеличи разходите си за отбрана със 7,2% през
Коментари Харесай

Китай увеличава рекордно разходите си за отбрана

Китай ще усили разноските си за защита със 7,2% през 2024 година подхранвайки боен бюджет, който се е нараснал повече от два пъти по време на ръководството на Си Дзинпин. В същото време Пекин втвърдява позицията си по отношение на Тайван, оповестява Ройтерс.

Китай също по този начин публично възприе по-строг звук против Тайван, като отстрани споменаването на " спокойно обединяване " в отчет за работата на държавното управление, изнесен от премиера Ли Цян при откриването на Общокитайското заседание на народните представители (НПК).

Напрежението сред Китай и Тайван набъбна в последните години. Пекин преглежда острова като своя територия, която би трябвало да се сплоти с континенталната част на страната. Въпреки затруднената китайска стопанска система, Тайван е главен фактор за разноските за защита на Пекин.

Откакто Си Дзинпин стана президент и главнокомандващ преди повече от десетилетие, бюджетът за защита набъбна до 1,67 трилиона юана (230,60 милиарда долара). Процентното нарастване на военните разноски поредно изпреварва годишната цел за вътрешен стопански напредък по време на неговото ръководство. Тази година задачата за напредък е към 5%, сходно на задачата от предходната година, съгласно отчета за работата на държавното управление.

Бюджетът за защита се следи деликатно от съседите на Китай и Съединените щати, които са внимателни по отношение на стратегическите планове на Пекин и развиването на неговите въоръжени сили. Закупуването на ново съоръжение евентуално ще обхване най-голямата част от бюджета, защото военните работят за реализиране на задачата на Си за цялостна рационализация до 2035 година Тазгодишният бюджет отбелязва 30-ата поредна година на увеличение на разноските за защита на Китай.
 Китай стяга примката към Тайван
Китай стяга примката към Тайван

Пекин оказва непрекъснат " капков " напън върху Тайпе
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР