Китай ще принуди технологичните гиганти, включително Ant Group, Tencent и

...
Китай ще принуди технологичните гиганти, включително Ant Group, Tencent и
Коментари Харесай

Kитaй започва да следи потребителските данни от fintech компаниите

Китай ще принуди софтуерните колоси, в това число Ant Group, Tencent и JD.com, да споделят данни за потребителските заеми, съобщи Reuters, базирайки се на два свои източника от Пекин. Официалната версия е, че по този начин управляващите желаят да предотвратят финансовите измами.

Планът ще постави завършек на отношението на държавното управление на самоограничение от принудата на бизнеса и е още един знак за завладяването на софтуерните водачи в страната от комунистическата партия. Големите интернет платформи обаче може би ще са склонни да се опълчват на предаването на своите данни, което е решителен актив, който им оказва помощ да ръководят интервенции, да ръководят риска и да притеглят нови клиенти.

Китайските регулатори, в това число Китайската национална банка, възнамеряват да заповядат на интернет платформите да дават своите големи данни за заеми на националните кредитни организации, споделиха двамата източници.

Агенциите, които включват Кредитния референтен център на Китайската национална банка, главната централизирана система за кредитно оценяване в Китай и подкрепената от централната банка Baihang Credit, ще споделят данните с останалите банки и други кредитори, с цел да могат те съответно да оценят рисковете и да предотвратяват свръхкредитирането, споделят източниците на изданието.

„ Китай наподобява прави непопулярния, въпреки и верен избор, да жертва актуалната финансова парадигма в интерес на по-широка рамка за цифрова еднаквост с евентуално по-добър достъп и по-голяма успеваемост в дълготраен проект, “ сподели Алекс Сираков, създател на AquariusX, консултантска компания със седалище в Шанхай.

Планът прибавя към последните оферти за усилване на контрола върху софтуерните водачи и преодоляването им от страна на империята, основно на бизнесите във финансовия бранш. Именно промените на комунистическата партия спомогнаха за трагичния срив на първичното обществено предложение на финтех колоса Ant Group, който искаше да набере 37 милиарда $ през ноември.

Оттогава регулаторите пуснаха антимонополна инспекция в някогашната компания майка на Ant – Alibaba и подредиха на финтех компанията да раздели своя кредитен бизнес от останалите бизнеси за потребителско финансиране.

Последното регулаторно предложение за интернет фирмите идва в миг, в който Пекин става внимателен от неналичието на надзор на риска в банките, основно по-малките, във връзка с потребителските заеми и несъразмерната им взаимозависимост от платформи като Ant за намиране на клиенти.

„ По-малките банки нормално са в по-слаба позиция, когато си партнират с финтех колоси като Ant “, сподели един старши регулатор. „ Те мощно разчитаха на данните на Ant за сключване на контракти за заеми и ръководство на рисковете. “

„ Когато се случат неизпълнения, те би трябвало да поемат множеството загуби “, сподели регулаторът, който отхвърли да бъде посочен заради чувствителността на въпроса. „ Изключително значимо е кредиторите да имат по-добър достъп до по-изчерпателни и подробни кредитни данни за кредитополучателите. “

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР