Китай ще премахне митата върху австралийския ечемик на фона на дипломатическото размразяване

...
Китай обяви, че ще премахне митата върху австралийския ечемик на
Коментари Харесай

Китай обяви, че ще премахне митата върху австралийския ечемик на фона на дипломатическото размразяване след години на напрежение.

Министерството на търговията на Китай заяви в петък, че „вече не е необходимо“ да се налагат антидъмпингови мита върху вноса на австралийски ечемик поради промените на местния пазар.

Австралия заяви в петък, че също ще оттегли свързана жалба срещу втората по големина икономика в Световната търговска организация (СТО).

Австралийският външен министър Пени Уонг приветства съобщението, което според нея ще бъде от полза както за австралийските производители, така и за китайските потребители.

„Премахването на митата е резултат от работата на правителството и индустрията за разрешаване на този въпрос“, каза Уонг в изявление.

„Ние признаваме и благодарим на индустрията и засегнатите фирми за тяхната подкрепа и търпение по време на процеса на Световната търговска организация (СТО).“

Този ход следва размразяването на отношенията между Австралия и Китай след избирането на лявоцентристката Лейбъристка партия на Антъни Албанезе на власт през май миналата година.

През април Вонг обяви, че правителството ще спре жалбата си към СТО, след като Пекин се съгласи да преразгледа тарифите.

Пекин наложи високи мита върху австралийския износ на ечемик, говеждо и вино и други ключови стоки през 2020 г. на фона на ожесточен спор, избухнал след като предишното консервативно правителство призова за международно разследване на причините за пандемията от COVID-19.

Смята се, че тарифите и неофициалната забрана за австралийските въглища са стрували повече от 5 милиарда австралийски долара ($3,28 милиарда) пропуснати приходи.

Китай е най-големият търговски партньор на Австралия повече от десетилетие и половина, като представлява около една трета от търговията. През 2020-21 г. търговията между страните възлиза на 267 милиарда австралийски долара (175 милиарда долара).

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР