Китай ще отбележи 125 години от раждането на Мао Дзедун,

...
Китай ще отбележи 125 години от раждането на Мао Дзедун,
Коментари Харесай

Китай отбелязва Мао Дзедун

Китай ще означи 125 години от раждането на Мао Дзедун, оповестява ТАСС.

В наши дни Мао Дзедун продължава да бъде спорна историческа фигура в западната историография, до момента в който в родината си е боготворен. Китай публично го счита за популярен бунтовник, политически пълководец, боен талант и избавител на нацията. Със своята политика той слага стопанските, механически и културни основи на актуален Китай, трансформирайки го от страна с земеделско общество във водеща международна мощ. Портретът на Мао продължава да стои на видно място в Китай и участва на всички банкноти в страната.

В същото време политическите акции на Мао Дзедун, като Големият скок напред и Културната гражданска война, са осъждани поради милионите жертви и провокираните от тях всеобщ апетит и провали върху китайската просвета, общество и стопанска система. Според разнообразни оценки ръководството на Мао от 1949 до 1976 година е довело до гибелта от 40 млн. до 70 млн. души. След идването на власт на Дън Сяопин през 1978 година политическият курс на Мао значително е зарязан за сметка на огромни стопански промени.

Мао умира на 9 септември 1976 година Тялото му е положено в Мавзолея на Мао Дзедун, макар че самият той е поискал да бъде кремиран.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР