Китай се събира с държавните лидери от Централна и Източна

...
Китай се събира с държавните лидери от Централна и Източна
Коментари Харесай

Амбициите на Китай в Източна Европа ще се сблъскат с недоверие на срещата в София

Китай се събира с държавните водачи от Централна и Източна Европа за среща на върха в събота, в която обещанията на Пекин за огромни инфраструктурни покупко-продажби ще бъдат деликатно преценени, защото някои от участниците считат, че годишните срещи носят скромни изгоди, написа Reuters.

Страните от Балтийско море до Балканите ще се срещнат с китайския министър председател Ли Къцян на седмата среща на върха във формат 16+1 в София, надявайки се на свежи пари от китайски компании, подкрепени от държавни банки.

Повече от 250 китайски компании и 700 предприемачи от Централна и Източна Европа се чака да участват на специфичен стопански конгрес, който се организира дружно със срещата на най-високо ниво.

 Китай е новият владетел на Източния блок в Европа
Китай е новият владетел на Източния блок в Европа

Дипломатическото майсторство на Пекин някогашните тласка руски страни към конфликт с Брюксел

" Нашата съществена цел е да увеличим китайското бизнес наличие в България и в целия район на Централна и Източна Европа ", сподели пред Reuters заместник-министърът на външните работи на България Георг Георгиев.

Събирането, което идва по-малко от 2 седмици преди годишната среща на върха на Европейския съюз с Китай в Пекин, е непопулярно в Брюксел, който го счита за опит за делене на Европейски Съюз.

Блокът се опълчва и на китайския напън да изрази обща позиция с китайците против комерсиалните политики на Съединени американски щати на срещата в Пекин. Китай отхвърля да се стреми да подкопае Европейски Съюз.

 Китай основава капиталов фонд от €10 милиарда за Централна и Източна Европа
Китай налива €10 милиарда в Централна и Източна Европа

Финансирането може да бъде увеличено даже до €50 милиарда

Китайският министър председател, който дойде в София в четвъртък при първото публично посещаване на китайски министър председател в България от съвсем 2 десетилетия, разгласява в сряда публикация в един от най-големите български вестници, озаглавена " Ново начало, нова вяра, ново странствуване ".

" Китай, в този момент и в бъдеще, поддържа европейската интеграция и приветства обединена, постоянна, отворена и просперираща Европа и мощно евро ", сподели Ли.

Скромни упования

Сред 16-те европейски страни, които вземат участие в срещите на върха, са членките на Европейски Съюз България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, както и страните отвън Европейски Съюз Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Сърбия.

 Милиардните вложения в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа
Милиардните вложения в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Как Пекин ще донесе напредък на балканската стопанска система?

Първоначално извършен във Варшава през 2012 година, форматът беше прегърнат още изначало, защото Китай даде обещание милиарди долари като заеми и вложения за страни, които зависят от фондовете за развиване на Европейски Съюз. Или в тази ситуация на по-бедните Западни Балкани обезверено нуждаещи се от външни средства за създаване на железопътни линии, пътища, летища и електроцентрали.

Но някои страни започнаха да се оплакват от неналичието на резултати, финансовите и договорни условия, от време на време включващи потреблението на китайски труд и материали, пораждащи компликации със стандартите на Европейски Съюз.

Програмата за срещата на върха този път е по-скромна, частично тъй като се организира единствено 7 месеца след последната среща в Унгария през ноември.

 Китай желае да влага в инфраструктура у нас посредством най-голямата банка в света
Китай желае да влага в инфраструктура у нас посредством най-голямата банка в света

Цел ще бъдат планове за над 50 милиона евро

Китай обмисля прекосяване към двугодишни срещи на високо ниво, частично тъй като се притеснява, че форматът е в ущърб на имиджа му в западноевропейските столици.

Но Пекин внезапно промени курса, определяйки доста по-ранна дата от предстоящото, тъкмо преди министър председателят Ли да взе участие в държавни съвещания сред Германия и Китай в Берлин.

" Китайците видяха опция. Сега Ли може да пристигна в Берлин напряко от срещата на върха в София 16+1. Те желаят да ни изпратят известие ", съобщи немски посланик.

 Използва ли Китай Новия път на коприната за контрабанда на артикули в Европа?
Използва ли Китай Новия път на коприната за контрабанда на артикули в Европа?

Гърция и Унгария са главните канали за незаконен китайски импорт в Европейски Съюз

Китай и домакините от България се борят да намерят съществена тематика за окончателното официално съобщение на срещата, защото обособените държавни управления се стремят да договарят езика, с цел да отразят личните си ползи. Европейски Съюз ще има статут на наблюдаващ на срещата на високо ниво. Гърция, която не е част от 16+1, също беше поканена.

На подготвителна среща в София при започване на юни Полша изрази недоволството си от метода, по който се провеждат срещите на върха и скалъпеното заключително официално съобщение. Тя е една от няколкото източноевропейски страни, които идват на срещите на върха със песимизъм след години на неизпълнени капиталови обещания.

Варшава твърди, че китайските компании са изоставили няколко строителни обекта в Полша преди Европейското състезание футбол през 2012 година Но надалеч не е единствената недоволна страна.

 Китай влага над $3 милиарда в Източна Европа
Китай влага над $3 милиарда в Източна Европа

Ще бъдат финансирани планове за развиване и вложения

Словашки държавни чиновници настояват, че сега в страната няма огромни китайски вложения, а в Румъния договорът от 2015 година с Китай за създаване на още 2 нуклеарни реактора на стойност към 6 милиарда евро не е напреднал.

Унгария и Сърбия обаче остават въодушевени. Делегация от немски и френски дипломати пътуваха до Будапеща тази година, с цел да убедят Унгария да се дистанцира от Китай, само че исканието им беше отхвърлено.

Дефицит на вложения

Много от предложенията за финансиране на инфраструктурата са част от самодейността на Пекин " Един пояс, веднъж " за създаване на транспортни и търговски връзки от Азия към Европа, като Китай счита да усили въздействието си.

 Как пътят на Китай към Европа минава през прилежаща Сърбия?
Как пътят на Китай към Европа минава през прилежаща Сърбия?

Има доста разумно пояснение за това

Миналия месец Унгария и Китай дефинитивно договориха графика за строителство на железопътната връзка Будапеща-Белград, един от най-големите инфраструктурни планове в района, подкрепян от Пекин.

Извън Унгария, китайските вложения не оправдаха упованията, въпреки точните суми да са неразбираеми.

 Китай влага в огромен инфраструктурен план на Балканите
Китай влага в огромен инфраструктурен план на Балканите

Фирми от Поднебесната империя желаят да финансират построяването на част от Коридор XI сред Италия и Румъния

Китайското министерство на търговията разгласи предходната година, че общите вложения на Китай в страните от Централна и Източна Европа са се нараснали до над 8 милиарда $ до 2016 година

Китайците са дали обещание към 15 милиарда $ вложения сред 2012 година и 2016 година, съгласно Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, американски мозъчен концерн, основан във Вашингтон.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР