Китай се разисква не като непосредствена заплаха, а като предизвикателство

Китай се разисква не като непосредствена заплаха, а като предизвикателство ...

Радев: Байдън е решен да намали напрежението с Русия, Китай е предизвикателство


"Китай се разисква не като непосредствена заплаха, а като предизвикателство за бъдещето", заяви президентът Румен Радев, който участва на Среща на върха на НАТО в Брюксел.

"Знаете огромният ръст на икономиката в Китай, мощта на тази държава, която вече заделя втория по големина военен бюджет, разработва високотехнологични оръжия. Но в същото време нека не забравяме, че Китай е огромен търговско-икономически партньор на всички страни от НАТО, на Европейския съюз и нашите икономики са изключително свързани", допълни Радев.

"Да не забравяме, че това е огромен икономически партньори и икономиките ни са силно свързани", каза президентът и подчерта, че по отношение на Русия няма промяна в позицията на НАТО от 2014 година, но има такава в мотивацията на американския президент Байдън преди срещата му с руския държавен глава Владимир Путин, а тя е за търсене на всички възможни начини за намаляване на напрежението.

"Има промяна от днес и това е решимостта от стана на президента на САЩ Джо Байдън, който е мотивиран за срещата с президента на Русия Владимир Путин в сряда да се търсят общи сфери за сътрудничество, да се търсят всички възможни начини за намаляване на напрежението", каза президентът на България.

Източник: fakti.bg