Китай се присъедини към позицията на Русия против допълнително разширяване

...
Китай се присъедини към позицията на Русия против допълнително разширяване
Коментари Харесай

Си Дзинпин подкрепи Путин срещу НАТО, с демокрация щели да преодолеят кризите

Китай се причисли към позицията на Русия срещу в допълнение разширение на НАТО на изток. Това стана ясно от подписания документ сред президентите на двете страни в петък, откакто Владимир Путин посети Си Дзинпин за откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Докато Русия и Китай се изправят пред все по-голямо напрежение от страна на Съединени американски щати и съдружниците им, президентите на двете страни приканиха Запада „ да изостави метода, присъщ за Студената война “.

В взаимното изказване, оповестено от Кремъл, Путин и Дзинпин се обръщат към НАТО да се откаже от разширението си в Източна Европа, осъждат създаването на блокове за сигурност в Азиатско-тихоокеанския район и критикуват тристранния пакт за сигурност " Аукус " сред Съединени американски щати, Обединеното кралство и Австралия.

Това е 38-та среща на двамата водачи от 2013 година насам. На нея Москва и Пекин се ангажираха да засилят съдействието за попречване на " цветните революции " и външната интервенция и дадоха обещание да задълбочат още повече стратегическата съгласуваност между тях.

Изявлението демонстрира по какъв начин Китай и Русия от ден на ден намират общ интерес в обособените спорове, които всяка една от тях води със западните сили, споделят анализатори, представени от The Guardian.

" Страните се опълчват на по-нататъшното разширение на НАТО, приканват Северноатлантическия алианс да се откаже от идеологизираните подходи на Студената война, да зачита суверенитета, сигурността и ползите на другите страни, разнообразието на техните цивилизационни и културно-исторически модели и да се отнася обективно и заслужено към мирното развиване на другите страни ", се споделя в документа.

В знак на " почитание към съветските ползи " в Украйна - Китай декларира, че " схваща и поддържа предложенията на Руската федерация за основаване на дълготрайни правно обвързващи гаранции за сигурност в Европа ". 

Същевременно в документа се преглеждат опасенията на Китай по отношение на водените от Съединени американски щати търговски съюзи и съюзи в региона на сигурността в азиатския район.

" Страните се опълчват на образуването на затворени блокови структури и противопоставящи се лагери в Азиатско-тихоокеанския район и остават извънредно бдителни във връзка с негативното влияние на американската индо-тихоокеанска тактика върху мира и стабилността в този район ", се споделя в изказването на Путин и Си Дзинпин.

" Работим дружно, с цел да вдъхнем живот на същинския мултилатерализъм ", е казал китайският президент на съветския си сътрудник, според превода на Кремъл. " Отстояването на същинския дух на демокрацията служи като надеждна основа за сливане на света в превъзмогването на рецесиите и отстояването на равенството ", гласи посланието на двамата властнически водачи.

По време на двустранните договаряния Путин е декларирал на китайския си сътрудник, че Русия е подготвила ново съглашение за доставяне на Китай с 10 милиарда кубически метра природен газ от Далечния изток. 

Срещата в петък е първият персонален контакт на Си Дзинпин с задграничен водач от близо две години. Китайският държавен глава не е напускал страната от януари 2020 година, когато тя се бореше с първичното огнище на Covid-19 и блокира централния град Ухан, където за първи път бе обявено за вируса.

Той се готви да се срещне с повече от 20 водачи, до момента в който в Пекин през днешния ден стартират Зимните олимпийски игри. Самолетът на Путин кацна в китайската столица в петък следобяд, заяви китайският държавен ефирен оператор CCTV. След срещата двойката се е отправила на церемонията по откриването на Олимпиадата.

Много страни като Съединени американски щати, Австралия, Канада и Англия реализираха дипломатически протест на Игрите поради обвиняванията против Пекин за неспазване на човешките права в Тайван, Хонконг, Синдзян, Тибет. Путин съобщи, че поддържа Китай и застава против тайванската позиция за самостоятелност на острова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР