Китай се опитва да изгради своя нов път след спада,

...
Китай се опитва да изгради своя нов път след спада,
Коментари Харесай

Китай съживява растежа с $600 милиарда в инфраструктурни проекти

Китай се пробва да построи своя нов път след спада, породен от новия ковид.

Икономистите чакат локалните управляващи в цялата страна да издадат до 4 трилиона юана (565 милиарда долара) в по този начин наречените специфични облигации, което е почти два пъти повече от предходната година. Постъпленията ще се употребяват по същите пера, по които Китай се активизира след световната финансова рецесия преди повече от десетилетие - за инфраструктурни планове като пътища, летища и железници, написа Bloomberg.

Този проект е явен в град Хезе, в провинция Шандонг, където се стартира работа по първата високоскоростна железопътна линия.

Докато работата спря за няколко седмици на фона на световната пандемия, жителите и чиновниците там оповестяват, че рамката на съвременна железопътна гара към този момент се издига.

" Строителството се рестартира изцяло, а работата е доста оживена ", изяснява Джан Фангжен, 44-годишен локален бизнесмен, чиято къща е съборена, с цел да се направи път за гарата.

Според локалните управляващи работата на строителната площадка там се е възобновила на 13 февруари, а тогава по-голямата част от Китай към момента беше затворена.
 Светът се впусна да харчи поради епидемията. Китай обаче не отваря портфейла
Светът се впусна да харчи поради епидемията. Китай обаче не отваря портфейла

През 2008 година точно големите разноски в Поднебесната империя помогнаха на международната стопанска система. Ситуацията обаче в този момент е друга

" На пръв взор, изплащането на дълга разчита най-вече на приходите, генерирани от самите планове ", разяснява Глория Лу - старши шеф на екипа за оценки на инфраструктурата в Азиатско-Тихоокеанската зона в S&P Global Ratings. В реалност " това към момента са държавни задължения ", сподели тя.

Докато държавните управления по света заемат рекордни суми за финансиране на тласъци, ориентирани към ограничение на въздействието на ковид, отговорът на Китай може да се дефинира като непретенциозен. И въпреки всичко страната към този момент е издала специфични облигации на стойност 1,29 трилиона юана, като още 1 трилион юана ще бъдат издадени до края на май. Повечето от анализаторите на Bloomberg чакат държавното управление да продаде общо сред 3 трилиона юана и 4 трилиона юана облигации.

" Сред всички ограничения за напредък на вложенията в инфраструктура евентуално са единственото нещо, при което държавното управление може да поеме самодейността, с цел да усъвършенства и да управлява ", споделя още Лу.

В Хезе планът, финансиращ новата станция на високоскоростната линия - която също по този начин ще включва магазини и паркинги - би трябвало да се изплати от цените на земята, растящи сред 7,5% и 8,5 % годишно през идващите 20 години. Това е към четири пъти по-бърз ритъм на напредък от междинните цени на земята сега в града.
 Китай се готви да разбере размера на вредите
Китай се готви да разбере размера на вредите

Очакваше се през 2020 година стопанската система на страната да се удвои по отношение на 2010 година, само че тази цел ще би трябвало да бъде забравена

Друга стратегия, поддържана от паричните средства на централната банка, планува старите жилища в Хезе да бъдат сменени с съвременни блокове. Въпреки това през последните няколко години в региона се следи отлив на население. За това и страната ползва тактиката " построи го и те ще дойдат ". А водените от държавното управление инфраструктурни планове записват по-бързо възобновяване от останалата част от стопанската система, написа анализаторът на China International Capital Corporation Ева Йи в неотдавнашен отчет.

" Последните анонси демонстрират ясна податливост за ориентиране към модернизацията на градската инфраструктура като част от напъните за стабилизиране на растежа на съвкупното търсене ", изяснява тя.

Основните инфраструктурни планове за 2020 година включват построяването на железопътната линия Съчуан-Тибет, високоскоростен железопътен кулоар по поречието на река Яндзъ и междуградските връзки в огромните градски клъстери. На други места се употребяват специфични облигации за финансиране на планове за пътни такси да вземем за пример.

" Инвестициите в инфраструктура остават най-ефективният метод за поддържане на вътрешното търсене и напредък, откакто стопанската система записва рекордно стесняване през първото тримесечие. Като се има поради опасението по отношение на крайната възвръщаемост на вложенията в инфраструктура, основно значение за вложенията в инфраструктура е разпределянето на финансирането за по-продуктивните райони ", споделя икономистът на Bloomberg Киан Уан.

Качеството и рентабилността на някои планове обаче са под въпрос.
 Бедните в Китай натрупат от ден на ден дълг в несигурната стопанска система
Бедните в Китай натрупат от ден на ден дълг в несигурната стопанска система

Експерти приканват Пекин да стартира да раздава пари

" Обичайна процедура е локалните управляващи изкуствено да надуват предстоящите доходи от инфраструктурни планове, с цел да получат утвърждение за издаване на специфични облигации. Специалните облигации могат да решат проблемите с финансирането, само че това не е решение за неспособността на локалните управляващи да ползват научни решения ", показва Танг Фенчи, съветник по публично-частни партньорства в Министерството на финансите на Китай.

Към тревожната обстановка приспадат и скорошните намаления в приходите от налози и продажби на земя, които ще слагат под въпрос способността за обслужване на дълга на локалните управляващи. Общите обществени фискални доходи се свиха с 14,3% през първите три месеца на 2020 година, приходите от държавните фондове паднаха с 12% за същия интервал, а приходите от продажба на земя - със 7,9%.

Провинция Шандонг продава облигации за железопътния план в Хезе на два транша: 2,7 милиарда юана през юли 2019 година и 2,3 милиарда юана, които ще бъдат продадени през юни 2020 година. Според изчисленията всеки 100 милион юана вложения в последна сметка ще генерират 210 милиона юана за районен БВП.

От настояща позиция, поради изоставането на Китай на фона на световната пандемия, планове като този в Хезе може да пострадат.

" Хезе в действителност е стопански изостанал. Повечето локални хора напущат града, с цел да търсят опция за работа в строителството другаде ", добавя Джан Фангжен.
 Канада, Индия и Австралия се изплашиха от нападателни придобивания от Китай
Канада, Индия и Австралия се изплашиха от нападателни придобивания от Китай

Страната наложат правила за вложения в локалните компании
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР