Китай се бори с нова вълна от COVID-19. Засегнати са

...
Китай се бори с нова вълна от COVID-19. Засегнати са
Коментари Харесай

Китай върна мерките от началото на пандемията

Китай се бори с нова вълна от COVID-19. Засегнати са райони из цялата страна. Една от най-северните провинции – Дзилин с население към 24 млн., и един от най-южните градове - индустриалният център Шънджън с население към 12.5 млн., са е режим на локдаун. Това заяви Асен Велинов, един от българите, живеещи там.

Той изяснява, че финансовият и бизнес център на Китай и градът с най-многобройно население – Шанхай, не е в локдаун. Властите обаче постановат разнообразни местни ограничавания и всеобщо тестване най-малко по два пъти в границите на 48 часа. Учениците в Шанхай са минали към онлайн образование, доста от университетските кампуси са затворени.

Във вторник Китай регистрира 5280 нови инфекции, а в сряда - 3054. Шанхай регистрира към 643 дейни случая. “Вносните” случаи се регистрират настрана и всички идващи в Китай подлежат на 14-дневна карантина.

Преди няколко дни бе оповестено, че случаите в Шанхай са в следствие от пропуски в съблюдаване на протокола в един от хотелите за централизирана карантина на новопристигнали от чужбина, отбелязва Велинов.

За доста области в континентален Китай това са първите ограничавания от март 2020 насам. През последните две години ограничения като наложително носене на маски и показване на разнообразни зелени цифрови кодове (напр. за липса на непосредствен контакт със инфектиран и за посетените през последните две седмици обитаеми места) за достъп до публични места станаха рутинна част от живота. Изискването за отрицателен COVID-19 тест за пътешестване по време на пикови интервали като Китайската Нова Година или сред рискови райони също се приемаше без отрицателни мнения или опозиция.

Няколко случая на локализирани огнища доведоха до локдауни - както този в Си’ан при започване на тази година, само че общият брой случаи и мащабът на актуалните ограничения са съизмерими с тези в самото начало на пандемията. Няколко кметове, партийни секретари бяха уволнени или осъдени за несправяне с обособени огнища на COVID-19, споделя Велинов.

От началото на 2021 Китай организира огромна имунизационна акция. Официалните данни са за 3.2 милиарда сложени дози при население към 1.4 милиарда Използват се извънредно китайски ваксини.

Към 17 март дейните случаи са към 14 850 съгласно worldometers.info. Само 16 от тях са оповестени за съществени или сериозни. Не са регистрирани нови смъртни случаи. За цялата пандемия континентален Китай е отчел 123 773 инфектирани и 4636 смъртни случая.

Хонконг мъчно съумява да се оправи с новата вълна в последните седмици - при започване на март по към 50 хиляди нови случая дневно и забележителна смъртност измежду по-възрастното население. Властите оповестиха, че нямат потенциала на континентален Китай за реализиране на локдауни и всеобщи проби. Един от аспектите на битката с COVID-19 в Хонконг тази година беше евтаназията на към 2000 хамстера.

Ситуацията в Хонконг евентуално е спомагателна причина Китай да не отпуска повече ограниченията сега и да продължава да се придържа към “динамична” тактика за нулеви равнища на COVID-19.

Затворените за 48-часови проби комплекси и квартали са сложени в сходен на олимпийския режим “затворен мениджмънт” - лимитира се напускането им, съблюдават се протоколи за стерилизация и надзор на външните доставки. След провеждането на два стадия на проби, според от резултатите, се взема решение за идващите стъпки - спомагателни проби, “отваряне” на вратите или затваряне на комплекса, квартала или обособени здания за още седем, 12 или повече дни и осъществяване на регулярни проби. При съществуването на позитивни резултати, леките, асимптоматичните и техните контакти се слагат под карантина. Тази тактика размени предходната всички с позитивен тест да бъдат превозени в болнични заведения.

За достъп до публични места и офис здания, а съгласно някои разпореждания - до избрани квартали и комплекси, е нужно да се покажат съответстващите здравни кодове и отрицателен резултат от тест, изработен преди не повече от 48 часа. Маските са наложителни, ревизира се и телесната температура. Някои комплекси прибавят и “ниско технологично” решение, с цел да улеснят жителите си - стикери или хартиени пропуски за достъп.

Масовото тестване в Шанхай докара до краткотрайни механически проблеми с платформата за тестване, което се отрази и на регистрацията, и на приемането на резултатите, споделя българинът.

В множеството райони на страната всеобщото тестване е във формат 10:1, т.е. 10 проби се слагат в една епруветка с реактив и единствено в случай че в съответната проба има съществуване на вирус, десетимата в нея се тестват самостоятелно. Това разрешава относително бързо всеобщо тестване на цели градове. Голяма част от организацията се прави от доброволци.

Наскоро извършените Зимни олимпийски игри бяха образец за затворена система, какъвто модел се ползва на локално равнище, с разнообразни равнища на суровост. В обособени комплекси равнищата на “свобода” варират - в някои се позволяват доставки и разходки в границите на комплекса, в други – не. В някои се разрешава един член от всяко домакинство да излиза на пазар един път на два дни, в други мениджмънтът провежда доставки на хранителни артикули.

Мерките са решителни и огромни, а постоянно и неочаквани - в обществените мрежи се споделят образци за неприятни или смешни обстановки - хора, които при ненадейно затваряне на комплекс или постройка се озовават сами в ново закупени, празни жилища. Гости, снабдители, служащи и техници, които не могат да си тръгнат за дни или даже седмици. Затварянето на офис здания предходната седмица пък докара до неприятната обстановка работещите в тях да би трябвало да останат в офисите си за 48 часа – и до неустановеност дали това няма да се случи още веднъж – и надлежно някои компании да преминат на отдалечена работа, а пък други да предлагат на служащите си да подготвят чанта с облекла и тоалетни такъми при положение на подобен локдаун. Подобен вид обстановка имаше и в шанхайския Дисниленд преди няколко месеца – 33 хиляди гости се откриха под няколкочасов локдун в парка, до момента в който не бяха тествани поради позитивен тест на клиент от предходния ден.

Предстоят няколко сериозни седмици за оправянето с тази вълна на пандемията - както и да стане ясно дали оповестеният от китайските управляващи за по-добър от “западния” китайски принцип на нулева приемливост към вируса е използван към по-заразния, само че по-леко протичащ Омикрон, и до каква степен този способ е допустим за популацията повече от две години след началото на пандемията, обобщава Асен Велинов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР