Китай съобщи за 9692 потвърдени случая на заразяване с коронавируса

...
Китай съобщи за 9692 потвърдени случая на заразяване с коронавируса
Коментари Харесай

Близо 10 хил. вече са заразени с новия коронавирус, СЗО обяви международно извънредно положение

Китай заяви за 9692 доказани случая на заразяване с ковид " 2019-nCov " и 213 умряли от него, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Предишните публични данни за Китай бяха 132 смъртни случая и 7711 инфектирани.

Почти всички смъртни случаи и множеството инфектирани са в провинция Хубей, чиято столица Ухан е епицентърът на епидемията.

Днес италианският министър председател Джузепе Конте разгласи първите два доказани случая на заразяване с ковид в страната и преустановяването на всички полети от и до Китай, съобщи Франс прес.

Заразените са двама китайски туристи, които са пристигнали в Италия преди няколко дни. Те са сложени в изолираност в център за инфекциозни заболявания в Рим.

Конте означи, че доколкото му е известно, Италия е първата европейска страна, която е решила да прекрати полетите от и до Китай.

За през днешния ден е свикано съвещание на държавното управление за разискване на по-нататъшни ограничения, съобщи Конте, представен от Ройтерс.

Германските здравни управляващи оповестиха за пети случай на заразяване с ковид. Болният е чиновник на компанията в Бавария, където към този момент са открити предходните четири случая.

Вчера Световната здравна организация (СЗО) разгласи интернационално изключително състояние по отношение на вируса, предадоха международните организации.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разгласи решението след съвещание на Комитета за изключителните обстановки - самостоятелна експертна група към основаната в Женева организация.

Решението за оптималната степен на паника бе взето след първите доказани случаи на предаване на вируса сред хора отвън Китай. Международното изключително състояние е апел към страните по света да координират своя отговор под управлението на СЗО, отбелязва ДПА.

" Нашето най-голямо безпокойствие е опцията вирусът да се популяризира в страни, чиито здравни системи са по-слаби ", изясни генералният шеф на организацията, представен от Франс прес.

Гебрейесус акцентира на конференция след съвещанието, че решението, което СЗО взе макар първичното си отвращение, " не е избор на съмнение към Китай ".

" СЗО не предлага ограничение на пътуванията, на комерсиалния продан и на придвижването (на хората) и даже се афишира срещу каквото и да било ограничение на пътуванията ", означи той.

Базираната в Женева организация предложи причиняваната от ковид болест да бъде наричана краткотрайно " остро респираторно заболяване 2019-nCov ", съобщи ТАСС, цитирайки оповестен през днешния ден неин информативен бюлетин.

СЗО предложи още новият вирус да бъде именуван краткотрайно " 2019-nCov ".

Окончателните решения за наименованията на заболяването и вируса извършител ще бъдат взети по-нататък.

Комитетът за изключителните обстановки се състои от 16 самостоятелни специалисти и се управлява от французина Дидие Усен. Миналата седмица тези специалисти на два пъти бяха решили да не афишират интернационално изключително състояние до момента в който чакаха повече информация от Китай и доказателства за доказани случаи на предаване на вируса от човек на човек в други страни, с цел да се изпълнят критериите за такова световно изключително състояние, съобщи Ройтерс.

Обявяването на интернационално изключително състояние задейства рекомендации към всички страни за предварителна защита или ограничение на трансграничното разпространяване на заболяването, като в същото време се заобикалят ненужни усложнения за търговията и пътуванията. То включва краткотрайни рекомендации към националните здравни управляващи по света за повишение на ограниченията по мониторинг, степен на подготвеност и карантина.

Макар и СЗО да няма законови пълномощия да глоби страни, тя може да изиска от националните държавни управления да дават научни причини за възможни ограничавания над придвижването на хора и артикули.

От въвеждането на системата за оповестяване на интернационално изключително състояние в здравната област през 2005 година СЗО я е употребило пет пъти, отбелязва ДПА.

Досега интернационално изключително състояние е било обявявано през 2019 година за вируса ебола в в Конго, през 2016 година за вируса зика в Латинска Америка, през 2014 година за вируса ебола в Западна Африка, през 2014 година за епидемията от полиомиелит в Централна Азия, Близкия изток и Централна Африка и през 2009 година за вируса на свинския грип H1N1 в Мексико.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР