Китай са сериозен инвеститор за АЕЦ „Белене” - имат над

...
Китай са сериозен инвеститор за АЕЦ „Белене” - имат над
Коментари Харесай

Китай иска да строи АЕЦ Белене

Китай са сериозен вложител за АЕЦ „ Белене” - имат над 33 реактора, 16 работят и 16 се строят, а до 2030 година имат проект за още 30 реактора. Това сподели пред Богомил Манчев, ръководител на БУЛАТОМ.

Сериозно им е желанието и чакат политическото решение от нас, да се пусне обявата и те да договарят, посочи той.

Той добави, че съгласно него България има желание да даде старт на "Белене ", само че първо се желае да се опита да се откри вложител.

По мотив нов отчет за АЕЦ "Белене ", направен от Виенския интернационален център за нуклеарна подготвеност по рекомендация на БУЛАТОМ, Манчев уточни, че не се прави опит за конкуренция на Българска академия на науките. „ Искахме западните специалисти да покажат, в случай че планът се осъществя, по какъв начин да степенуваме рисковете”, сподели той.

В отчета акцент е, че не е допустимо нуклеарен план, в това число и АЕЦ "Белене ", да се реализира без присъединяване на страната.

По тази тематика Манчев съобщи, че не е допустимо да се построи атомна централа без страната. „ Проблемите след някакъв вид повреда са проблем на страната и страната би трябвало да обърне настояванията си към предизвикалия повредата. Държавата не може да не взе участие в такова нещо”, съобщи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР