Китай разкритикува остро посещението на високопоставен служител на Пентагона в

...
Китай разкритикува остро посещението на високопоставен служител на Пентагона в
Коментари Харесай

Китай разкритикува посещението на служител на Пентагона в Тайван

Китай разкритикува остро визитата на почитан чиновник на Пентагона в Тайван и удостовери, че е наложил наказания на компания " Локхийд Мартин " и поделение на " Рейтиън " поради доставянето на въоръжение на острова с демократично самоуправление, съобщи Ройтерс.

Коментарите на Бюрото по въпросите на Тайван към китайското държавно управление акцентират фрапантното утежняване на връзките сред Пекин и Вашингтон поради острова, наред с други въпроси като технологиите, обвиняванията в шпионаж и, все по-често, съветската инвазия в Украйна. Говорителят на Бюрото Чжу Фънлян съобщи във връзка визитата на Майкъл Чейс - заместник-министър на защитата на Съединени американски щати, отговарящ за въпросите с Китай, че КНР " уверено се опълчва на всяко публично взаимоотношение и военно съдействие " сред Съединени американски щати и Тайван.

Чжу съобщи, че напъните на ръководещата Демократична прогресивна партия в Тайван да затвърди независимостта на острова благодарение на задгранична помощ са " обречени на крах ", съобщи Българска телеграфна агенция. 

Китай счита Тайван за част от своята територия, която, в случай че се наложи, ще върне под собствен надзор даже със мощ, и ускорява военния и дипломатическия си напън. Страните се разделят при революция през 1949 година, като властническата Китайска комунистическа партия по този начин и не е управлявала острова.

Говорител на Пентагона не разяснява директно визитата на Чейс, като повтори, че ангажираността на Съединени американски щати към Тайван " е непоклатима и способства за поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив и в района. Тайванското външно министерство съобщи, че не разполага с информация за такова посещаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР