Китай твърди, че е разкрит шпионин на ЦРУ след вербуване от САЩ в Италия

...
Китай разкри предполагаем шпионин за Централното разузнавателно управление на САЩ
Коментари Харесай

Китай разкри предполагаем шпионин за Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ), китайски гражданин, който е работил за военно-промишлена група и са му предлагани пари и имиграция на САЩ в замяна на чувствителна военна информация, каза Министерството на държавната сигурност на Пекин.

Министерството на държавната сигурност каза в изявление в петък, че 52-годишен на име Зенг е бил изпратен в Италия за обучение, където се е сприятелил с агент на ЦРУ, разположен в посолството на САЩ в Рим.

Служителите на посолството са убедили Зенг да предостави „чувствителна информация за [китайската] армия“ в замяна на „огромна сума компенсация“ и помощ за Зенг и семейството му да се преместят в Съединените щати, се казва в изявлението на министерството публикувани онлайн.

Установено е, че Zeng е подписал споразумение за шпионаж със САЩ и е преминал обучение, преди да се върне в Китай, за да извършва шпионски дейности, съобщи китайският държавен оператор CCTV.


CCTV каза, че срещу Zeng са предприети „принудителни мерки“, но не даде повече подробности.

Китайската държавна медия Global Times съобщи, че името на предполагаемия служител на американското посолство е „Сет“ и той е поддържал връзка със Зенг чрез „вечери, излети и опери“.

„Зенг постепенно стана психологически зависим от Сет и Сет се възползва от това, за да внуши западни ценности на Зенг. Под настойничеството на Сет политическата позиция на Зенг беше разклатена“, съобщи Global Times.

„Докато разговорите между двамата постепенно се задълбочиха, Сет разкри на Зенг, че е бил член на станцията на ЦРУ в Рим“, пише вестникът.

Случаят на Zeng е изпратен до държавните прокурори на Китай, се добавя.

Посолството на САЩ в Пекин не отговори веднага на искане за коментар от информационната агенция Ройтерс.

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха през последните години по редица въпроси, включително националната сигурност.

Вашингтон обвини Пекин в шпионаж и кибератаки, обвинение, което Китай отхвърли.

Китай също обяви, че е под заплаха от шпиони и засили надзора си върху това, което смята за шпионска дейност.

В началото на този месец министерството на държавната сигурност каза, че страната трябва да насърчава своите граждани да се присъединят към контрашпионската работа, включително създаване на канали за лица, които да съобщават за подозрителна дейност, както и да ги похвали и награждава.

Министерството каза, че трябва да бъде създадена система, която прави „нормално“ участието на масите в контрашпионажа.

Миналия месец Китай въведе закон срещу шпионажа, който забранява прехвърлянето на всякаква информация, свързана с националната сигурност и интереси, без дефиниране на тези термини.

Новият закон разтревожи САЩ, докато посланикът на Европейския съюз в Китай каза през май, че не е сигурен, че отварянето на китайската икономика е съвместимо със закона за контрашпионажа.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР