Китай работи по осигуряването на възможност чуждестранни спортисти и посетители

...
Китай работи по осигуряването на възможност чуждестранни спортисти и посетители
Коментари Харесай

Китай може да тества дигиталния юан по време на зимните олимпийски игри в Пекин

Китай работи по обезпечаването на опция задгранични спортисти и гости да употребяват цифровия юан по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година, съобщи заместник-управителят на Народната банка на Китай Ли Бо.

Той също по този начин сподели, че задачата на цифровия юан не е да измести щатския $ на интернационалната сцена.

Народната банка на Китай стартира да изследва издаването на лична цифрова валута през 2014 година, като през последната година тя започва редица пилотни планове за тестване на валутата в действителни условия в огромните градове в страната. Според нея задачата на цифровия юан е да размени парите в брой и да поддържа безкешовите заплащания в Китай. Тя не е криптовалута и не работи като биткойна.

„ За идните Зимни олимпийски игри в Пекин опитваме да създадем цифровия юан наличен освен за локалните консуматори, само че и за интернационалните спортисти и гости “, разяснява Ли по време на проведен от Си Ен Би Си панел, част от Boao Forum for Asia.

Според заместител шефа сега няма периоди за стартиране на цифровата валута в цялата страна, като централната банка би трябвало първо да разшири обсега на пилотните си планове и да „ укрепи “ софтуерната инфраструктура, на която се базира цифровата валута.

Предизвикателство към щатски $?

Много аналзиатори са на мнение, че цифровия юан може да бъде изполван като средство за увеличаване на интернационалното наличие на китайската валута и предизвикателство за щатския $ като аварийна валута на света. По-голямата част от интернационалната търговия се прави в щатски долари.

Ли обаче е безапелационен, че фокусът на централната банка е върху локалната приложимост на цифровата валута.

„ По отношение на увеличението на наличието на юана на интернационалните пазари ние доста сме казвали,че това е натурален развой и че не целим да заменяме щатския $ или друга интернационална валута. Нашата цел е да позволим на пазара самичък да избере и да улесним интернационалната търговия и вложения “, сподели той.

Народната банка на Китай обаче работи с други централни банки, в това число тези на Тайланд, Обединените арабски емирства и Хонконг, по изследвания за потребление на цифровия юан при трансграничната търговия.

„ фокусът ни е върху създаване на здрава екосистема на локално равнище. В същото време работим с нашите интернационалните сътрудници. Надяваме се, че в дълготраен проект ще имаме и трансгранично решение “, разяснява Ли.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР