Китай пусна пилотни версии на своите приложения за дигитален портфейл

...
Китай пусна пилотни версии на своите приложения за дигитален портфейл
Коментари Харесай

Китай е все по-близо до пускането на собствена цифрова валута

Китай пусна пилотни версии на своите приложения за цифров портфейл за цифрови юани e-CNY. Това е стъпка към всеобщото внедряване на локална CBDC (цифрова валута на централната банка).

Приложението " e-CNY (Pilot Version) " към този момент е готово за евакуиране от китайските магазини за приложения за Android и Apple, заяви Reuters. Приложенията са създадени от изследователския институт за цифрови валути на Народната банка на Китай.

Те към момента са във фаза на разработка и към този момент са налични единствено за определени консуматори посредством институции, които дават услуги на e-CNY, в това число най-големите китайски банки.

В края на предходната година Народната банка на Китай разгласи, че ще продължи с проучванията и развиването на e-CNY. Проектът беше разгласен през септември 2021 година с проекти за стартиране на цифровата валута до февруари 2022-а.

През последните месеци e-CNY беше тестван в пет града и реализира транзакции на стойност $9,7 милиарда. Народната банка има намерение цифровата валута да се употребява за онлайн и офлайн извършване на покупки, както и за заплащане на сметки и транспортни такси.

Редица други страни също към този момент работят върху лични електронни пари, водени от известността на криптовалутите и пробвайки се да подхващат дигитален метод на паричната си политика.

Китайската цифрова валута CBDC в действителност е клонинг на фиатната валута под формата на цифров актив, само че за разлика от Bitcoin или Ethereum, тя не е децентрализирана, а се управлява и ръководи от формалните управляващи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР