Китай публикува карта, която преразглежда териториалните ѝ граници, за да

...
Китай публикува карта, която преразглежда териториалните ѝ граници, за да
Коментари Харесай

Къде е Болшой Усурийски? Островът в сърцето на граничния спор между Русия и Китай

Китай разгласява карта, която преразглежда териториалните ѝ граници, с цел да предяви искания към огромни територии, благосъстоятелност на съседите ѝ, в това число остров Болшой Усурийски, част от който е част от Русия. За това оповестява изданието Newsweek.

" Китайската общоприета карта, издание 2023 година ", издадена от Министерството на естествените запаси на Китай в понеделник, включва съветска и индийска територия, целия Тайван и морските зони на Малайзия наоколо до остров Борнео.

Кремъл не е коментирал издаването на картата,  прецизира изданието.

Граничните разногласия са главен източник на неприязън сред Китай и Русия. Двете страни от години спорят за собствеността на Болшой Усурийски. През 2004 година двете страни реализираха съглашение по въпроса след съвсем четири десетилетия договаряния.

Като част от това историческо съглашение Русия отстъпва остров Тарабаров  и част от остров Болшой Усурийски, а Китай се съгласява да не предявява повече териториални искания към Русия.

В коментар пред посланика на Русия в Китай през 2005 година Путин показва, че съглашението слага " солидна основа за дълготрайни исторически вероятности ". Споразумението проправи пътя на двете страни към подсилване и възстановяване на двустранните стратегически връзки.

Болшой Усурийски се намира на мястото, където се сливат две гранични реки - Усури и Амур. По закон собствеността върху него се поделя сред Русия и Китай, посочва Newsweek. Демаркацията на границата е приключена през 2008 година, като двете страни си поделят острова на половина. Русия разполага с 170 от общо 350-те квадратни километра на острова. 

Въпросите за това кой управлява острова са повдигнати за първи път през 1860 година, когато границата сред нациите минава по поречието на река Амур.

През 1929 година Болшой Усурийски и прилежащият остров Тарабаров са охранявани от руските войски. И двата острова остават под съветски надзор след разпадането на Съветския съюз през декември 1991 г. 

През 2016 година се водят диалози за основаване на гранични пунктове сред Русия и Китай. За това съобщава информационна организация ТАСС, като се базира на вестник China Daily.

" Русия е предложила трансгранични контролно-пропускателни пунктове. Те биха разрешили на осемместни или по-малки коли да пътуват сред Хабаровск, един от най-големите градове в съветския Далечен изток, и Фуюан, най-източния град в Китай ", заяви Джоу Хонг, шеф на Комитета за развиване и ръководство на остров Heixiazi .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР