Китай проведе първото за страната изстрелване на ракета към космоса

...
Китай проведе първото за страната изстрелване на ракета към космоса
Коментари Харесай

Китай за първи път изстреля ракета към космоса от платформа в море

Китай организира първото за страната изстрелване на ракета към космоса от платформа в териториалните води в Жълто море, с което се открива нова глава в историята на китайската космонавтика , оповестяват локални медии.

Ракетата притежател на твърдо гориво Long March 11 беше изстреляна в 12,06 часа локално време от мобилна площадка в Жълто море до източната провинция Шандун. Ракетата изпрати седем спътника в орбита на към 600 километра от планетата.

Мисията - първата с изстрелване на ракета от мобилна площадка в света за последните пет години - демонстрира, че страната има други възможности при изстрелването на ракети към космоса.

Китай се пробва да разшири въздействието си в сферата и да предлага ракети носители на повече страни , изключително на тези, които могат да си разрешат мрежа от спътници.

Long March 11 е единствената ракета притежател на твърдо гориво от клас ракети Long March - основата на галактическите стратегии на Китай.

Шест ракети Long March 11 са изстреляни преди днешната задача , като са ситуирани 25 спътника в орбита. Всички предходни задачи бяха извършени от центъра Jiuquan.

Мобилната платформа е благосъстоятелност на китайска инженерна компания , която е поискала името й да не се оповестява поради отговорностите по контракта.

Първото изстрелване на ракета от платформа в море е през април 1967 година с ракета притежател Scout B, създадена от Съединени американски щати. Ракетата е изстреляна от италианска платформа до крайбрежието на Кения. Последната сходна задача е през май 2014 година

През януари Китай разгласи проекти да изстреля 10 спътника през 2019 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР