Китай продължава с военните си маневри около Тайван, явно Пекин

...
Китай продължава с военните си маневри около Тайван, явно Пекин
Коментари Харесай

Китай репетира нахлуване в Тайван? Готов ли е за това?

Китай продължава с военните си маневри към Тайван, очевидно Пекин репетира навлизане на острова, написа съветският в. “Комерсант” във връзка продължаващите маневри на китайската Народноосвободителна войска край крайбрежията на острова. В ученията с потребление на балистични ракети, авиация и военни кораби, протичащи в шест зони, за пръв път намерено се тренира офанзива против Тайван.

Това става на фона на решението на Пекин да прекъсне контактите с военните от Съединени американски щати, откакто островът бе посетен от председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси. В отговор Съединени американски щати упрекват Китай, че нарушава статуквото, признавайки, че има опасността от боен конфликт. В района се заприказва, че маневрите не са просто проява на военна мощ и че идна интервенция на Китай за вдишване на надзор над Тайван е единствено въпрос на време, показва изданието.

С визитата си Пелоси може би е предизвикала стратегическо решение на ръководителя на КНР Си Цзинпин да превземе острова със мощ. Достатъчно солидни са основанията да считаме, че разработваните оперативни проекти ще прераснат в бойна интервенция. Въпросът може би към този момент не е дали си коства, а по кое време ще стартира масирана военна интервенция за анексия на Тайван, разяснява пред всекидневника индийският специалист по Китай Атул Аниджа.

Посещението на Пелоси внезапно ускори патриотичните настройки в Китай, където наесен следва конгрес на компартията и хората чакат от политическото управление на страната решителни дейности за сливане с острова, а освен проява на опциите на армията. Освен това от стратегическа позиция установяването на надзор над Тайван с дълбоководните му пристанища, където ще могат да се базират китайски подводници, ще е от основно значение за Пекин. Това ще му даде опция да провали американския проект, целящ създаване на пояс за въздържане на Китай в Индийско-Тихоокеанския район, изяснява аналитикът.

Изследователят от Тайван Хедруб Тхондуп, племенник на Далай лама, е по-предпазлив в оценките, само че също позволява решителни стъпки от страна на Пекин.

“Според мен Китай няма да ни нападне неотложно, тъй като това би довело до спор със Съединени американски щати. Америка е длъжна да ни отбрани и нападението би могло да провокира огромни проблеми за Китай, в това число с други страни. Но неприятната вест за нас е, че Китай възприе визитата като интервенция във вътрешните му работи и Си Цзинпин може да предприеме нещо, с цел да отмъсти и да си покаже силата”, споделя той в изявление за уеб страницата “Индия наратив”, представено в “Комерсант”.

Руските медии, които показват Китай като заставен да работи, като цяло отразяват следствията от визитата на Пелоси положително за Пекин, наблягайки, че той ще вземе стопански ограничения по отношение на Тайван и Съединени американски щати, без обаче да споделят по какъв начин страна, чийто експорт за Съединени американски щати е доста огромен, може да засегне Вашингтон, без да си аргументи доста по-големи вреди. Не е коментиран и въпросът какво ще коства на Китай един опит за влизане в Тайван с превъзмогване на голямо разстояние по вода дали армията въобще ще е подготвена за това в близко бъдеще. Ако не е – маневрите ще останат единствено стягане на мускули.

“Свръхзадачата” на Пелоси е била да въвлече Китай във военни дейности за Тайван, след което Съединени американски щати “да срутен със санкции” китайската стопанска система. Това “би подкопало властта на Си Цзинпин, защото Китай още не е подготвен. Обаче не стана – и значи след илюзията за успех следва тежък махмурлук, заключава съветската организация РЕГНУМ. Но тогава за какво са военните учения край острова?

Вашингтон демонстративно удари на Пекин “оскърбителна политическа плесница”, декларира политологът Кирил Коктиш, представен от онлайн изданието “Версия”, “Ред е на Китай да направи ход и в случай че той бъде слаб и неоснователен, ще би трябвало да се признае, че прекомерно рано е почнал да претендира за статута на свръхсила. За Си и неговите последователи рискът да изгубят властта след 100 дни, на конгреса, става безусловно реален”, заключава съветският наблюдаващ.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР