Китай прекрати политиката едно семейство - едно дете през 2016 ...

Политиката за трето дете в Китай: Където са две, там са и три/>

Китай прекрати политиката "едно семейство - едно дете" през 2016 г., заменяйки я с лимит от две деца, но това не доведе до устойчиво увеличаване на ражданията. Сегашното решение на властите в Пекин няма нито стимулите, нито механизма, за да насърчи по-големите семейства.
Резултатите от последното преброяване на населението в Китай, оповестени миналия месец, не бяха повод за радост. Те показаха, че през 2020 г. са родени около 12 млн. бебета, което е съществен спад спрямо 18 млн. през 2016 г. и е най-ниският брой раждания от 60-те години на миналия век насам. След тази обезпокоителна новина на 31 май Пекин обяви, че ще позволи на двойките да имат до три деца.

Мярката бе одобрена от президента Си Цзинпин на среща на висши представители на комунистическата партия, а държавната информационна агенция "Синхуа" съобщи, че ще последват "подкрепящи политики, които ще подобрят структурата на нашата страна и ще изпълнят стратегията за справяне със застаряващото население".

Темата бързо се превърна в най-популярната в социалната мрежа Sina Weibo, като публикациите за новата политика имат стотици хиляди коментари. Някои потребители казват, че "животът оказва прекалено силен натиск в момента" и затова младите китайци не са склонни да имат повече деца. Други споменават "работната дилема в наши дни", тоест как жените в майчинство нямат "дори най-базовите репродуктивни помощи и привилегии". Трети се съмняват дали политиката за три деца ще означава повече новородени, след като по-ранната версия за две деца не започна внезапно да произвежда повече бебета. Четвърти пък питат защо ограниченията за ражданията изобщо остават предвид демографската тенденция. Все важни въпроси, на които лидерите в Пекин не дават отговор.
Скептицизмът преобладава
Някои експерти се съмняват в ефекта на мярката. "Ако облекчаването на политиката за ражданията беше ефективно, настоящата политика за разрешаване на две деца трябваше също да се е доказала като ефективна. Но кой иска да има три деца? Младите хора имат по две деца най-много. Фундаменталният въпрос е, че всекидневните разходи са прекалено високи, а натискът в ежедневието е прекалено голям", твърди пред Reuters икономистът от Commerzbank Хао Чжоу. От Moody`s пък посочват, че новата мярка може да подкрепи фертилността, но е "малко вероятно драматично да промени равнището на раждаемостта, което означава, че застаряването ще остане негативно ограничение за страната".
Капитал - брой 23
През 2016 г. китайското ръководство позволи на двойките да имат две деца, за да опита да избегне рисковете за икономиката от бързо застаряващото население. Но мярката не обърна тенденцията за спадащите нива на ражданията въпреки двегодишното увеличение непосредствено след това. "Макар че политиката за второ дете имаше положително отражение върху раждаемостта, тя се оказа краткосрочна в своята същност", заявява пред британската ВВС Ю Съ, главен икономист от Economist Intelligence Unit.

Днес Китай до голяма степен е оформен от политиката "едно семейство - едно дете", която бе въведена през 1979 г., за да забави разрастването на населението. За нарушилите правилата двойки наказанията варираха от глоба, през загуба на работа, до принудителен аборт. Резултатът бе полов дисбаланс в страната, тъй като традиционното предпочитание за момче доведе до изоставяне на бебета от женски пол, до селективни аборти и дори до убийство на момичета.

Когато Пекин замени дългогодишната политика с лимит от две деца, не се стигна до устойчиво покачване на ражданията, тъй като разходите за отглеждането на дете в градовете възпряха много китайски семейства. Сега сред тези, които са готови да имат две деца, някои може да решат да имат три, но повечето западни медии, които интервюират млади двойки по улиците, обобщават, че е трудно да се намерят желаещи за по-големи семейства. Поколения китайци са живели без братя и сестри и са свикнали с по-малки домакинства, а голяма част от младите професионалисти казват, че предпочитат да дадат на едно дете повече предимства, вместо да поделят средствата си между няколко деца. Същевременно пазарът на труда се свива и младежите приемат, че трябва да работят по-дълго и повече, което оставя по-малко време за семейство. Повече жени пък избират да продължат образованието си и да се реализират професионално, вместо да се задомят в по-ранна възраст.
Мярката бе одобрена от президента Си Цзинпин на среща на висши представители на комунистическата партия Фотограф: Reuters

Източник: capital.bg