Китай прекрати политиката едно семейство - едно дете през 2016

...
Коментари Харесай

Политиката за трето дете в Китай: Където са две, там са и три

Китай приключи политиката " едно семейство - едно дете " през 2016 година, заменяйки я с предел от две деца, само че това не докара до стабилно увеличение на ражданията. Сегашното решение на управляващите в Пекин няма нито тласъците, нито механизма, с цел да насърчи по-големите фамилии.
Резултатите от последното броене на популацията в Китай, оповестени предишния месец, не бяха мотив за наслада. Те демонстрираха, че през 2020 година са родени към 12 млн. бебета, което е значителен спад по отношение на 18 млн. през 2016 година и е най-ниският брой раждания от 60-те години на предишния век насам. След тази притеснителна вест на 31 май Пекин разгласи, че ще разреши на двойките да имат до три деца.

Мярката бе утвърдена от президента Си Цзинпин на среща на висши представители на комунистическата партия, а държавната осведомителна организация " Синхуа " заяви, че ще последват " подкрепящи политики, които ще подобрят структурата на нашата страна и ще изпълнят тактиката за справяне със застаряващото население ".

Темата бързо се трансформира в най-популярната в обществената мрежа Sina Weibo, като изявленията за новата политика имат стотици хиляди мнения. Някои консуматори споделят, че " животът оказва прекомерно мощен напън сега " и по тази причина младите китайци не са склонни да имат повече деца. Други загатват " работната алтернатива в наши дни ", т.е. по какъв начин дамите в майчинство нямат " даже най-базовите репродуктивни помощи и привилегии ". Трети се съмняват дали политиката за три деца ще значи повече новородени, откакто по-ранната версия за две деца не стартира ненадейно да създава повече бебета. Четвърти пък питат за какво рестриктивните мерки за ражданията въобще остават поради демографската наклонност. Все значими въпроси, на които водачите в Пекин не дават отговор.
Скептицизмът доминира
Някои специалисти се съмняват в резултата на мярката. " Ако облекчаването на политиката за ражданията беше дейно, актуалната политика за разрешаване на две деца трябваше също да се е потвърдила като ефикасна. Но кой желае да има три деца? Младите хора имат по две деца най-вече. Фундаменталният въпрос е, че всекидневните разноски са прекомерно високи, а натискът в всекидневието е прекомерно огромен ", твърди пред Reuters икономистът от Commerzbank Хао Чжоу. От Moody`s пък показват, че новата мярка може да поддържа фертилността, само че е " малко евентуално трагично да промени нивото на раждаемостта, което значи, че застаряването ще остане отрицателно ограничаване за страната ".
Капитал - брой 23
През 2016 година китайското управление разреши на двойките да имат две деца, с цел да опита да избегне рисковете за стопанската система от бързо застаряващото население. Но мярката не обърна наклонността за спадащите равнища на ражданията макар двегодишното нарастване директно по-късно. " Макар че политиката за второ дете имаше позитивно отражение върху раждаемостта, тя се оказа краткосрочна в своята същина ", декларира пред английската Военновъздушни сили Ю Съ, основен икономист от Economist Intelligence Unit.

Днес Китай значително е завършен от политиката " едно семейство - едно дете ", която бе въведена през 1979 година, с цел да забави разрастването на популацията. За нарушилите разпоредбите двойки наказванията варираха от санкция, през загуба на работа, до насилствен аборт. Резултатът бе сексуален дисбаланс в страната, защото обичайното желание за момче докара до занемаряване на бебета от женски пол, до селективни аборти и даже до ликвидиране на девойки.

Когато Пекин размени дългогодишната политика с предел от две деца, не се стигна до стабилно повишаване на ражданията, защото разноските за развъждането на дете в градовете възпряха доста китайски фамилии. Сега измежду тези, които са подготвени да имат две деца, някои може да решат да имат три, само че множеството западни медии, които интервюират млади двойки по улиците, обобщават, че е мъчно да се намерят искащи за по-големи фамилии. Поколения китайци са живели без братя и сестри и са привикнали с по-малки семейства, а огромна част от младите експерти споделят, че избират да дадат на едно дете повече преимущества, вместо да поделят средствата си сред няколко деца. Същевременно пазарът на труда се свива и младежите одобряват, че би трябвало да работят по-дълго и повече, което оставя по-малко време за семейство. Повече дами пък избират да продължат образованието си и да се осъществят професионално, вместо да се задомят в по-ранна възраст.
Мярката бе утвърдена от президента Си Цзинпин на среща на висши представители на комунистическата партия Фотограф: Reuters
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР