Китай предупреди Словакия и Чехия, че никой не трябва да

...
Китай предупреди Словакия и Чехия, че никой не трябва да
Коментари Харесай

Китай предупреди Словакия и Чехия с отмъщение заради...

Китай предизвести Словакия и Чехия, че никой не би трябвало да таи каквито и да е илюзии по отношение на " нужните ограничения ", които Китай ще предприеме, с цел да отбрани суверенитета си, преди визитата в двете страни през идната седмица на външния министър на Тайван, осведоми " Ройтерс ".

Китай, който има искания към демократично управлявания Тайван като своя лична територия, постоянно е сърдит от визитите на високопоставени тайвански публични лица в други страни, разглеждайки го като прикрита поддръжка за претенциите на острова да бъде страна.

Тайванският външен министър Джоузеф Ву ще посети Словакия и Чехия идната седмица, като първо ще участва на конгрес в Словакия, проведен от локален мозъчен концерн, а по-късно ще отиде в Прага, с цел да се срещне с ръководителя на горната камара на чешкия парламент Милош Вистрчил и кмета на Прага Зденек Хриб.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин съобщи, че ще следят изкъсо визитата на Ву.

Запитан дали Китай ще предприеме стъпки против чехите и словаците, той акцентира, че Китай " ще предприеме подобаващи и нужни ограничения за твърда отбрана на националния суверенитет и териториалната целокупност. Никой не би трябвало има илюзии за това ".

Ван не даде детайлности.

Китай към този момент е в спор с Литва, откакто тя се контракти с Тайван да отворят де факто посолства в столиците един на различен.

Китай и Литва отзоваха своите посланици в съответните страни.

Тайван няма дипломатически връзки с нито една европейска страна с изключение на Ватикана.

Заради натиска на Китай доста страни не желаят да одобряват високопоставени тайвански министри, макар че Ву посети Дания през 2019 година, с цел да приказва на срещата на високо ниво за демокрацията в Копенхаген.

Китай ускори военния и дипломатическия си напън против Тайван, с цел да го принуди да одобри китайския суверенитет.

Тайван споделя, че е самостоятелна страна с право да бъде третирана като такава в интернационален проект и че ще се пази от Китай, в случай че бъде атакувана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР