Китай предупреди, че може да се стигне до конфликти и

...
Китай предупреди, че може да се стигне до конфликти и
Коментари Харесай

Китай допусна конфронтация, ако САЩ не променят отношението си към Пекин

Китай предизвести, че може да се стигне до " спорове и борба ", в случай че Съединените щати не трансформират " изкривеното " си отношение към Пекин. Думите от вторник са на новоназначения министър на външните работи на азиатската страна Цин Ган.

Новината идва на фона на известие на Ройтерс от началото на месеца, че Съединени американски щати изследват позициите на околните си съдружници дали биха подкрепили наказания против Китай, в случай че той прибегне до военна помощ за Русия във войната ѝ против Украйна. Официално Китай отхвърли сходни съмнения за въоръжаване на Москва.

Цин Ган отбрани във вторник околните връзки на страната си с Русия и позицията за войната в Украйна, която Пекин отхвърля да осъди изрично, макар че приказва за " разговор " за прекратяването ѝ. И разяснява тематиката в подтекста на обстановката с Тайван. " Защо Съединени американски щати желаят от Китай да не дава оръжия на Русия, а не престават да продават оръжия на Тайван? ", сподели Цин на конференция на годишната среща на Народното събрание в китайската столица.

Пекин счита Тайван за част от Китай и упорства за " сливане ", до момента в който Съединени американски щати подрепят отделилата се през 1949 година по време на гражданската война територия.

Съединени американски щати се занимават с угнетяване и въздържане на Китай, вместо да вземат участие в почтена, учредена на правила конкуренция, добави още външният министър Цин Ган.

Цин сподели също, че " невидима ръка " подтиква към ескалация на войната в Украйна, " с цел да обслужва избрани геополитически проекти ", без да прецизира кого има поради.

Той повтори апела на Китай за разговор за преустановяване на войната.

Миналата година, седмици преди нахлуването на Русия в Украйна, Пекин и Москва подписаха съглашение за партньорство " без граници ". Оттогава Си Цзипин беседва няколко пъти с Владимир Путин, а в края на февруари предшественикът на новия външен министър на страната Цин - Ван И, беше в Москва.

Отношенията сред Вашингтон и Китай се утежниха в допълнение предишния месец, откакто Съединени американски щати и Канада край източното крайбрежие на Съединени американски щати. Правителството на Съединени американски щати разгласи балона за шпионско оборудване за събиране на информация. Пекин упорства на версията си, че балонът е метеорологично оборудване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР