Китай прави забележителни крачки в реализирането на чисто отопление, което

...
Китай прави забележителни крачки в реализирането на чисто отопление, което
Коментари Харесай

Чистото отопление дава основа на зеленото развитие на Китай

Китай прави забележителни крачки в реализирането на чисто отопление, което подтиква напъните на страната за изцяло стабилно зелено развиване. Статистически данни, оповестени от Националната енергийна администрация, демонстрират, че до края на 2022 година в северните региони на Китай отоплителната повърхност с чиста сила на семействата е над 16,3 милиарда квадратни метра, като процентът на отопление с чиста сила доближава към 76 %. Все повече райони в Китай интензивно употребяват зелено стабилно електричество за отопление, в това число вятърна и фотоволтаична сила.

В самостоятелния регион Вътрешна Монголия в Северен Китай фотоволтаичната сила дава нова опция за локалните поданици за екологично чисто отопление. Отоплението в дома на пастира Аотеген Баяер, който живее покрай град Ордос, Вътрешна Монголия, към този момент се зарежда от електричество, генерирано от фотоволтаична електроцентрала. Въпреки лютия мраз на открито, стайната температура в дома му надвишава 20 градуса по Целзий.

В предишното фермерите и пастирите без достъп до централизирано отопление разчитаха главно на въглищата, което освен води до нестабилни температури, само че и до замърсяване на въздуха. През 2022 година Вътрешна Монголия сътвори специфичен фонд за чисто отопление, отделяйки 160 милиона юана (22,6 милиона долара) годишно за развиване на планове в тази сфера. Селото на пастира Аотеген Баяер интензивно създава локалните слънчеви запаси и е построило фотоволтаична електроцентрала в района.

„ В предишното имахме потребност от до 5 тона въглища всяка зима и помещението беше цялостно с прахуляк и пушек “, споделя Аотеген. „ Сега освен харчим много по-малко за отопление с фотоволтаична сила, само че и домът ми е доста по-чист “, разяснява още той. Само в случай че погледнем неговото село може да забележим, че 239 семейства са минали на отопление посредством електричество, което икономисва повече от 900 тона общоприети въглища и над 2700 тона замърсявания за всеки отоплителен сезон.

Отоплението с фотоволтаична сила усъвършенства живота и на столичани. До края на 2022 година площта за отопление с нова сила в Пекин доближи 106 милиона квадратни метра, замествайки към 800 милиона кубически метра газ и намалявайки излъчванията на въглероден диоксид с 1,7 милиона тона годишно. Китайската столица ще се стреми да усили каузи на отоплителната повърхност с нова сила в общата си отоплителна повърхност до повече от 15 % до 2030 година

От 2019 година отоплението с нова сила в Пекин се развива доста бързо. Местните управляващи на столицата също по този начин насърчаватт потреблението на една относително нова технология - геотермални термопомпи (GSHP), които извличат топлота от земята, като метод за отопление с нова сила. В града бяха построени редица демонстрационни планове, в това число планът за отопление и изстудяване с  геотермални термопомпи на интернационалното летище „ Дасин “ в Пекин и в административната офис зона на регион „ Тонджоу “, които потвърждават приложимостта на тази технология и поддържат бъдещото ѝ по-мащабно приложение.

Геотермално отопление се предлага и в някои жилищни региони в Пекин. Предвижда се напълно скоро подобен централизиран огромен план да бъде пуснат в употреба в пекинския жилищен квартал „ Тонджоу “, с което повече от 350 000 квадратни метра към този момент ще бъдат отоплявани с устойчива зелена сила. По този метод излъчванията на въглероден диоксид ще се понижат със 7650 тона и ще бъдат спестени 1,98 милиона кубични метра природен газ всяка година.

Една от провинциите с най-голямо обилие от геотермални енергийни запаси е Гуейджоу. Местните управляващи са построили над 60 плана за развиване и потребление на плитка геотермална сила с обща повърхност от към 11 милиона квадратни метра.

От ноември 2023 година над 900 топлообменни станции на китайския нефтохимически колос „ Синопек “ бяха пуснати поредно в употреба за обезпечаване на геотермално отопление. Компанията е в положение да поддържа геотермално отопление за повече от 95 милиона квадратни метра през този отоплителен сезон, което е растеж от 15 % на годишна база. Той може да зареди отоплението на 1 милион семейства в 11 провинции.

„ Двойните въглеродни цели “, а точно реализиране на пик на въглеродните излъчвания до 2030 година и въглеродна индиферентност до 2060 година, несъмнено стоят в основата на зеленото развиване на страната. Този ангажимент въздейства на подобряването и надграждането на голям брой сфери от икономическия и обществения живот. Политиките на Китай за стабилно зелено развиване най-много дават опция на голям брой нови технологии и нововъведения да бъдат по-бързо развивани и имплементирани в голям брой сфери, което директно въздейства на подобряването на качеството на живот на жителите. Не единствено това – зеленият напредък доближава до всяко кътче на страната, от милтимилионните мегаполиси като столицата Пекин до къщите на елементарните пастири в безкрайните полета на Вътрешна Монголия. Ангажиментът на страната за зелено развиване носи нови благоприятни условия и усъвършенства живота на жителите.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР