Китай постигна безпрецедентен успех в проучването на Космоса. Азиатският гигант

...
Китай постигна безпрецедентен успех в проучването на Космоса. Азиатският гигант
Коментари Харесай

Китай с безпрецедентен успех – кацна на тъмната страна на Луната

Китай реализира невиждан триумф в изследването на Космоса. Азиатският колос сполучливо приземи сонда на противоположната страна на Луната за първи път в историята, оповестява държавната медия, представена от вестник " Ню Йорк таймс ".

Успешното приземяване на галактическата сонда Chang`e 4 ( " Чанъе-4 " - богиня на Луната в китайската митология) е една от поредицата от задачи, които акцентират упоритостите на Китай да се причисли към елита и даже да поведе изследването на Космоса.

Китай приземи различен роувър на Луната през 2013 година, присъединявайки се към Съединени американски щати и Съветския съюз като единствените страни, които са провели " меко кацане " на небесното тяло, само че " Чанъе-4 " е първата сонда, която каца на тъмната страна на Луната.

Китайски специалисти разясняват, че тази галактическа задача демонстрира, че Китай е достигнал напреднала фаза от международна класа в изследването на Космоса, китайците са постигнали нещо, което американците не смеят да се опитат да създадат.

Въпреки че Пекин по-късно навлезе в областта на изследването на Космоса, Китай, съгласно специалисти, бързо настига Съединени американски щати и даже може да оспори водачеството на Вашингтон в областта на изкуствения разсъдък и квантовата компютъризация.

Китай в този момент възнамерява да сътвори трета галактическа станция до 2022 година, да изпрати тайконавти на база на Луната до 10 година и да изпрати сонди на Марс, в това число такива, които могат да се върнат с проби на Земята.

Според специалисти кацането на противоположната страна на Луната е надалеч повече от агитация.

Кратерът - Фон Карман на басейна Ейкън до Южния полюс - където китайската сонда кацна, е най-старият и най-дълбокият на Луната. Откритията на сондата могат да хвърлят светлина върху произхода и еволюцията на небесното тяло. Някои учени подозират, че регионът е богат на минерали. Ако изследването на ресурсите на Луната е идната стъпка от изследването на Космоса, сполучлива задача може да остави Китай в по-добра позиция.

Сондата беше изстреляна от Югозападен Китай на 8 декември сутринта. Навлезе във крайна лунна орбита 22 дни по-късно.

Основният транспортен съд ще пусне 130-килограмов лунен роувър. Инструментите на кораба и роувъра включват камери, радар и спектрометър, които ще оказват помощ за определяне на състава на повърхността, образувана от астероид. Учените се надяват скалите и прахът в региона да разкрият повече информация за геологията на Луната.

Корабът също ще организира биологичен опит, с цел да се откри дали семената могат да покълнат и дали е допустимо излюпване на копринени буби в ниска гравитация на Луната.

Тъй като Луната пречи за директна връзка от противоположната страна, Китай е изпратил спътник да работи като медиатор при предаването на информацията.

Първият лунен транспортен съд на Китай - " Чанъе-3 " - извърши пътешестване до близката страна на Луната преди пет години. Но роувърът имаше голям брой проблеми.

Преди няколко дни НАСА разгласи, че New Horizons е снимал най-далечния обект в Слънчевата система. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР