Китай постепенно увеличава собственото си производство на чипове. Миналата година

...
Китай постепенно увеличава собственото си производство на чипове. Миналата година
Коментари Харесай

Санкциите не са проблем: SMIC и Huawei започват масовото производство на 5nm чипове още тази година

Китай последователно усилва личното си произвеждане на чипове. Миналата година Huawei показа смарт телефона Huawei Mate 60 Pro, основан на SoC Kirin 9000S, който се създава по технология аналогична на 7nm. Китайският софтуерен колос има намерение последователно да премине към по-усъвършенстваната технология. Появи се информация, че китайската компания SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp) и Huawei се приготвят взаимно да започват всеобщото произвеждане на чипове на нова индустриална линия. В нея се употребява 5nm технология.

Слуховете за лично 5nm произвеждане се носят отдавна. Подозираха се процесорите Kirin 9006C, само че се оказа, че това са по-стари чипове, създадени от TSMC през 2020 година Сега обаче SMIC фактически се приготвя за действително произвеждане и преконфигурира съществуващото съоръжение.

В същото време производителят не може да закупи съвременно съоръжение за EUV литография поради глобите на Съединени американски щати. С въвеждането на новия пакет от наказания през януари ASML даже анулира някои авансово подписани контракти с китайските клиенти и не достави подготвени за доставка литографски машини.

В тази обстановка SMIC евентуално се надява да овладее по-усъвършенствано произвеждане със в този момент съществуващото литографско съоръжение. Теоретично това е допустимо, само че индустриалните разноски ще бъдат доста високи. Може да се допусна, че огромните китайски компании са склонни да поемат високите разноски в името на техническата самостоятелност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР