Китай подписа търговски договор с Израел за доставка на изкуствено“

...
Китай подписа търговски договор с Израел за доставка на изкуствено“
Коментари Харесай

Бъдеще на храненето – месо отгледано в лаборатории

Китай подписа търговски контракт с Израел за доставка на „ изкуствено “ месо, отгледано в лаборатория, на стойност 300 милиона $. Ще бъде внасяно лабораторно месо създадено от три компании – SuperMeat, Future Meat Technologies и Meat the Future.

Тази стъпка е част от напъните на Китай да реши проблемите идващи от влошаващата се околна среда, в това число и заради животинските ферми.

От израелска страна в договорката са взели участие Агенцията за нововъведения и Институтът за износ, като връзката е станала през май по време на конференция в Израел за лабораторно създадено месо.

Израел се трансформира в главен производител на месо от лаборатории в света, въпреки че сходни проучвания се вършат и в Съединени американски щати, като вложенията идват от Ричард Брансън и Бил Гейтс. В Съединени американски щати обаче, промишленото произвеждане е към момента идно.

Производството на месо в лаборатории става въз основата на скотски кафези, тъй че не е напълно изкуствено. Методът понижава нуждата от кръвопролитие на животни. Сега обаче учени проучват опциите за произвеждане на напълно синтетичен сурогат на животинското месо.

Според учените, отглежданото в този момент в лаборатории месо ще помогне за понижаване на нездравословните последствия за околната среда от съществуването на огромните скотски ферми и кланици.  Днес 14.5% от парниковите газове на планетата идват от развъждането на животни, като максимален принос има едрият рогат добитък. Ако внезапно бъдат понижени фермите за развъждането му, резултатът върху околната среда ще бъде забележителен.

Наред с всичко друго, лабораторното месо е по-евтино и по-здравословно от обичайното споделят учените. То към момента не е известно, само че съгласно прогнозите е въпрос на време неговите преимущества да го наложат  на огромни пазари, като китайския.

Наскоро китайското държавно управление разпространява проект, каращ хората да употребяват по-малко месо, като крайната цел е да се понижи потреблението му с 50%. Сега Китай внася месо за 13.5 милиарда $ всяка година.

Макар подписаният контракт за импорт на отгледано в лаборатории месо да е единствено за 300 милиона $, това може да се окаже първа стъпка в една доста по-голяма инвестиция.

„ Целта на договорката е да покажем опциите на този вид месо и Китай да вземе решение за многомилиардна инвестиция в тази технология “, разясняват от израелските компании участващи в договорката.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР