Китай отрече твърденията на американски представители, че Русия е търсила

...
Китай отрече твърденията на американски представители, че Русия е търсила
Коментари Харесай

Китай отрече Русия да му е искала помощ за Украйна

Китай отхвърли изказванията на американски представители, че Русия е търсила военна помощ в Украйна, предадоха международните организации.

" Съединени американски щати неколкократно разпространиха злонамерена дезинформация против Китай по украинския въпрос ", съобщи китайското посолство в Лондон в отговор на въпрос на Ройтерс.

" Китай играе градивна роля в насърчаването на диалозите за реализиране на мир ", се добавя в изказване на ведомството.

" Водещ приоритет в този момент е да се реализира деескалация на обстановката, вместо да се налива масло в огъня. Водещ приоритет е и да се работи за дипломатическо споразумяване на обстановката, вместо да се ескалира обстановката още повече ", се добавя в изказване на ведомството.

Същевременно китайският външен министър Ван И сподели, че неговата страна не е страна в украинския спор. Ван И добави, че китайското държавно управление не желае глобите да обиден Китай и назова спора в Украйна " артикул на струпване и на усилване на несъгласията в европейската сигурност пред годините ".

Ван И не разяснява информациите от Съединени американски щати, че Русия е поискала от Китай военна и икономическа помощ след началото на войната в Украйна.

Всички тези изказване Ван И направи в телефонен диалог с испанския си сътрудник Хосе Мануел Албарес.

Снощи делегация на Съединени американски щати, ръководена от съветника по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан, " изрази непосредствено и напълно ясно " загрижеността си във връзка поддръжката на Китай за Русия. Това е станало по време на среща в Рим с високопоставения китайски посланик Ян Цзечъ, заяви през вчерашния ден представителят на Държавният департамент, представен от Ройтерс.

Китайската поддръжка за Русия по време на съветската инвазия в Украйна ще бъде симптом за връзките на Китай със света, в това число съдружниците на Съединени американски щати и сътрудниците в Европа и Индийско-Тихоокеанския район, сподели представителят Нед Прайс на постоянна конференция. 

В известие на Белия дом се споделя, че Съливан и Ян са разискали в италианската столица необятен кръг от аспекти на двустранните връзки " със задълбочена полемика за войната на Русия против Украйна ".

След края на диалозите Белият дом направи малко изказване, в което се споделя, че Съливан е повдигнал " редица въпроси в американско-китайските връзките, като главно е разисквана войната на Русия против Украйна. "

" Дълбоко сме загрижени от доближаването на Китай с Русия в този миг, а съветникът по националната сигурност беше пряк по отношение на тези опасения и евентуалните последици и резултати от избрани дейности ", съобщи почитан чиновник на администрацията пред кореспонденти.

Съливан разказа пред Ян " единството на Съединените щати и техните съдружници и сътрудници... в налагането на разноски на Русия за нейните дейности ", добави този чиновник.

" Ние съобщихме доста ясно на Пекин, че няма да позволим на никоя страна да компенсира Русия за нейните загуби ", съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс на постоянен брифинг във Вашингтон.

Китайската осведомителна организация Синхуа цитира Ян да споделя, че Пекин се ангажира да предизвиква договарянията за разрешаване на спора в Украйна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР