Китай отново е най-големият търговски партньор на Индия въпреки кървавия

...
Китай отново е най-големият търговски партньор на Индия въпреки кървавия
Коментари Харесай

Китай изпревари САЩ като най-голям търговски партньор на Индия

Китай още веднъж е най-големият търговски сътрудник на Индия макар кървавия спор по Линията на действителния надзор в региона Ладакх и възходящите антикитайски настроения. През 2020 година търговията сред двете страни е възлязла на 77,7 милиарда $, което обаче е под 85,5 милиарда $ за миналата година, съгласно предварителните данни на министерството на търговията, цитирайни от индийското издание " Бизнес тудей ".

Китай се обрисува като максимален търговски сътрудник на Индия и през първата половина на финансовата 2020-21 година, измествайки Съединени американски щати, които заемаха тази позиция от 2018-19 година.

Китай е изпреварил Съединени американски щати и през миналата календарна година. Двупосочната търговия сред Индия и Съединени американски щати възлиза на 75,9 милиарда $, като рестриктивните мерки против ковид са ощетили стокообмена сред двете страни. Обединените арабски емирства (ОАЕ) остават третият по величина търговски сътрудник.

Дългогодишната взаимозависимост на Индия от китайските тежки машини, телекомуникационно съоръжение и други артикули е довела до увеличение на комерсиалния недостиг с Китай до 40 милиарда $. На стойност 58,7 милиарда $, вносът на Индия от Китай надвишава съвкупния внос на страната от Съединени американски щати и ОАЕ, осведоми Българска телеграфна агенция.

Индийският експорт за Китай е повишен с 11 % на годишна основа до 19 милиарда $ през 2020 година. Експерти обаче предизвестяват, че увеличението на износа за Китай може да бъде и опасност за Индия на фона на възходящото напрежение по границата, написа изданието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР