Китай отмени експедициите за изкачване на връх Еверест от китайската

...
Китай отмени експедициите за изкачване на връх Еверест от китайската
Коментари Харесай

Спират експедициите до най-високия връх в света

Китай анулира експедициите за нанагорнище на връх Еверест от китайската му страна поради терзания да не бъде импортиран КОВИД-19 от прилежащ Непал. Решението отразява крайната нерешителност, с която Китай се отнася към ковид. Страната като цяло овладя вътрешното предаване на патогена, до момента в който Непал регистрира рекорден брой новозаразени и умряли.

Пекин по-рано издаде разрешителни на 38 души, всичките китайски жители, да изкачат най-високия връх в света тази пролет. Непал е издал разрешителни на 408 души. Миналата година изкачването на 8849-метровия връх поради пандемията не бе позволено и от двете страни. В Непал бе обявено, че няколко алпинисти са дали позитивен резултат за КОВИД-19, откакто са били свалени от базовия лагер в подножието на Еверест.

Обикновено месец май е най-благоприятният за експедиции до първенеца на Хималаите. Десетки алпинисти към този момент доближиха върха тази седмица и още доста се чака да създадат опит за покоряването му по-късно през месеца, когато времето се усъвършенства. Двама катерачи, швейцарец и американец, починаха на непалската страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР