Китай откри първата си военна база в чужбина, съобщи Ройтерс.

...
Китай откри първата си военна база в чужбина, съобщи Ройтерс.
Коментари Харесай

Китай откри военна база в Африка и се закани на Индия

Китай откри първата си военна база в чужбина, заяви Ройтерс. Тя е ситуирана в Джибути, в Африканския рог.

От Пекин подчертаха, че това е логистичен обект, който ще се употребява по-специално за презареждане на военните му кораби, участващи в миротворчески и филантропични задачи в района.

Въпреки това, новата база провокира паника в Индия поради опасенията, че тя ще се трансформира в следващата частица от т.нар перлен гердан от китайския военни съюзи и обекти, които я опасват.

Войски на двете страни от месец са изправени едни против други в района Сиким на стратегическо плато в Хималаите, западно от Бутан.

Делхи разположи там свои елементи, с цел да попречи на Китай да строи път, който, съгласно Индия, навлиза в нейна територия и е в нарушаване на съглашение от 2012 година Пекин счита, че този сектор от границата му принадлежи, и желае евакуиране на индийските военни.

Миналата година имаше произшествия и в различен пограничен район – Утаркханд.

На този декор, китайският президент Си Дзинпин разгласи, че страната му е има подготвеност да разгроми всеки евентуален агресор: " Китайският народ се стреми към мир. Никога няма да се насочим към експанзия, нито към агресия, само че сме сигурни, че можем да отблъснем всяко навлизане ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР