Китай осъжда приетият в САЩ закон за автономия на Хонконг,

...
Китай осъжда приетият в САЩ закон за автономия на Хонконг,
Коментари Харесай

Китай мисли също да налага санкции на САЩ заради Хонконг

Китай осъжда признатият в Съединени американски щати закон за автономност на Хонконг, гласи публично изказване на уеб страницата на китайското външно министерство, съобщи БГНЕС.
По-рано американският президент Доналд Тръмп разгласи, че е подписал закон и президентски декрет, с които преглежда отговорността на Китай към връзките му с Хонконг. Документът планува налагането на наказания против задгранични физически лица и компании, участващи в нарушаването на британско-китайската декларация от 1984 година и главния закон на Китай, който дефинира позицията на този район като специфичен административен регион на страната.
" Американският законопроект злонамерено отхвърля Закона за националната сигурност на Хонконг, заплашва да наложи наказания на Китай, съществено нарушава интернационалното право и главните интернационалните връзки. Той е груба интервенция във вътрешните работи на Хонконг и Китай. Китайското държавно управление изрично осъжда това ", се споделя в известието на китайското външно министерство.
Подчертава се, че с цел да отбрани законните си ползи, Пекин ще предприеме ответни ограничения и ще наложи наказания против американски жители и компании. Освен това, съгласно изказването на дипломатическото ведомство, Китай е подготвен да противодейства на задгранично вмешателство в делата на Хонконг, а всеки опит на Съединени американски щати да попречват осъществяването на Закона за национална сигурност на Хонконг е жертван на неуспех.
Преди година Хонконг потегли на всеобщ митинг против законопроекта за екстрадиция, който жителите на района възприемат като подкопаване на специфичния му статус. На фона на демонстрациите през октомври 2019 година документът още веднъж излезе на напред във времето.
На 30 юни тази година влезе в действие нов Закон за националната сигурност. Той планува възбрана на подривни, сепаратистки, терористични действия и заприказва с чужденци. Митингите продължиха, Съединени американски щати упрекнаха Пекин в опит за автономност. Китайските управляващи неведнъж приканват Вашингтон да не се намесва във вътрешните работи на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР