Китай обяви днес, че ще изисква разрешителни за износ на

...
Китай обяви днес, че ще изисква разрешителни за износ на
Коментари Харесай

Китай налага ограничения на износа на графит

Китай разгласи през днешния ден, че ще изисква разрешителни за експорт на избрани артикули от графит, с цел да отбрани националната сигурност , оповестява " Ройтерс ". 

Графитът е основен съставен елемент на батериите за електрически транспортни средства . Китай е най-големият му производител в света , като съгласно Геоложката работа на Съединени американски щати (USGS) там се създават две трети (67%) от международните доставки на естествена форма на материала.

Доскоро графитът се използваше основно в стоманодобивната индустрия, само че търсенето от бранша на електрическите автомобили нараства. Пазарът за графит, употребен в произвеждане на акумулатори е повишен с 250% в международен мащаб от 2018 година насам, съгласно USGS. Графитът е най-големият съставен елемент на батериите за електрически автомобили по тегло. Всяко електронно транспортно средство съдържа приблизително 50-100 кг от материала в своята батерия. Това е към два пъти повече от количеството литий в такава батерия.

Мозамбик, Мадагаскар и Бразилия са най-големите некитайски производители на графит, съгласно USGS.

Китай също по този начин рафинира повече от 90% от графита в материал, употребен в съвсем всички акумулатори за електрически транспортни средства . Най-големите купувачи на графит от Китай са Япония, Съединени американски щати, Индия и Южна Корея, съгласно данни на китайските митници. Производителите на коли, в това число Tesla и Mercedes, бързаха да си обезпечат доставките на графит от некитайски снабдители.
 Брюксел публично започва комерсиално следствие против китайските електрически автомобили
Брюксел публично започва комерсиално следствие против китайските електрически автомобили

Пекин изрази неодобрение, а източници от промишлеността чакат реципрочни ограничения

Американски и европейски компании влагат в създаването на синтетичен графит . Според Benchmark Mineral Intelligence до 2025 година този материал може да покрие близо две трети от пазара за акумулатори за електрически транспортни средства. За момента обаче Китай господства и производството на синтетичен графит.  Износът на неестествен графит от Китай през първите девет месеца на 2023 година е повишен с 45% по отношение на година по-рано, демонстрират данни на митниците.

Припомняме, че на осем продукта от галий и шест германий, считано от 1 август. Тези минерали се употребяват в производството на микрочипове.

Износът доста спадна през последните два месеца от влизането в действие на ограничавания изискващи лиценз за експорт на продукти и технологии с двойна приложимост, демонстрират данни на митниците.
 Китай утвърждава лицензи за експорт на материалите за чипове галий и германий
Китай утвърждава лицензи за експорт на материалите за чипове галий и германий

Министерството е одобрило заявки от някои компании, които дават отговор на съответните условия

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР