Китай обяви, че морският сблъсък, при който китайски кораб стреля

...
Китай обяви, че морският сблъсък, при който китайски кораб стреля
Коментари Харесай

Сблъсък между Китай и Филипините, САЩ реагираха

Китай разгласи, че морският конфликт, при който китайски транспортен съд стреля с водно оръдие по филипински съдове в Южнокитайско море, е бил " професионален и въздържан ", съобщи БГНЕС..

Говорител на външното министерство в Пекин съобщи, че китайски транспортен съд на бреговата защита " законно е спрял " два филипински кораба, като добави: " Тази професионална и сдържана интервенция на място е безупречна ".



Инцидентът се случи в събота, когато филипинската брегова защита ескортираше чартърни кораби, пренасящи храна, вода, гориво и други доставки за филипинския боен личен състав, ситуиран на плитчината Втори Томас на островите Спратли.

Действията на Китай, който в прорез с интернационалното право претендира за съвсем цялото Южнокитайско море като своя суверенна територия, беше подложена на критика от филипинския президент Фердинанд Маркос, който съобщи, че Манила е извикала посланика на Пекин.

В неделя Държавният департамент на Съединени американски щати осъди държанието на китайските кораби, като съобщи, че то директно заплашва мира и стабилността в района.

Днес китайското външно министерство отвърна на рецензиите на Вашингтон, като упрекна Държавния департамент в " занемаряване на обстоятелствата ".



" Това, което Съединените щати вършат, е намерено да поддържат нарушаването на суверенитета на Китай от страна на Филипините и този скрит план е жертван на неуспех ", се споделя в изказването.

Филипинските военни и бреговата защита упрекнаха китайските сили, че са нарушили интернационалното право, като са блокирали и обстрелвали с водни оръдия задачата за доставяне, пречейки на един от чартърните кораби да доближи до брега.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР