Китай обвини Тайван в опит за нагнетяване на напрежението в

...
Китай обвини Тайван в опит за нагнетяване на напрежението в
Коментари Харесай

Нови искри между Китай и Тайван

Китай упрекна Тайван в опит за нагнетяване на напрежението в района, откакто като през вчерашния ден самоуправляващият се остров смъкна неидентифициран граждански дрон край китайския бряг, оповестява " Ройтерс ".

Опитът на Демократическата прогресивна партия (на Тайван) да нагнети напрежението не значи нищо, отсече на брифинг китайският външен министър Джао Лиджиан в отговор на въпрос за сваления дрон, съобщи news.bg.

Нито Тайпе, нито Пекин досега не са декларирали категорично, че дронът е пристигнал от Китай.

От своя страна тайванският министър председател Су Чжънчан съобщи, че свалянето на безпилотния аероплан, който е летял над следен от Тайван остров, е бил " най-подходящият " ход след неведнъж отправяните предизвестия. По негови думи Китай би трябвало да прояви въздържаност.

" Те (Китай - б.р.) неведнъж пренебрегнаха нашите предизвестия да изоставен и ние нямахме различен избор, с изключение на да упражним правото си на самозащита и да стреляме. Това е най-адекватната реакция след неведнъж възпиране и предизвестия ", безапелационен бе той.

Ние в никакъв случай няма да предизвикваме и ще действаме по най-подходящия метод, с цел да защитим своята земя и своите хора, акцентира още Су.

Вчера армията на Тайван за първи смъкна неидентифициран цивилен дрон, навлязъл във въздушното пространство на страната.

Това се случи ден, откакто тайванското държавно управление даде обещание да вземе строги ограничения за справяне с сходни случаи на нахлуване на територията на страната.

В последно време тайванските управляващи са ядосани, че китайски дронове постоянно летят над острови, следени от Тайван и намиращи се покрай крайбрежията на Китай.

Командването на островите Цзинмън заяви, че дронът е навлязъл във въздушното пространство над Лъвския остров малко след обяд локално време. Цзинмън е група от острови под тайвански надзор, намиращи се против китайските градове Сямън и Цюанчжоу.

Въпреки че войските на острова са отправили предизвестие към дрона да напусне региона, това не се е случило, заради което летателния уред е бил свален и е паднал в морето.

Тайван за първи път стреля предупредително по дрон във вторник, откакто президентът Цай Инуън подреди военните да подхващат строги контрамерки против " китайските провокации ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР