Китай обвини днес Съединените щати в мислене от времето на

...
Китай обвини днес Съединените щати в мислене от времето на
Коментари Харесай

Китай с обвинения към САЩ след появата на новата им стратегия за национална сигурност

Китай упрекна през днешния ден Съединените щати в " мислене от времето на Студената война " след публикуването през вчерашния ден на новата американска тактика в региона на националната сигурност, предадоха Асошиейтед прес и организация Синхуа.

Документът приканва за налагане над Пекин в дълготраен проект и за блокиране на напъните му за прекрояване на международната сцена. Китай, който има втората най-голяма стопанска система и войска в света, " е единственият противник, който по едно и също време има волята да промени интернационалния ред и, от ден на ден, икономическите, дипломатическите, военните и софтуерните средства да преследва тази цел ", написа администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Тя упреква Пекин в опит да " подкопае американските съюзи " и да " сътвори условия за по-голямо приемане на своя личен властнически модел ", отбелязва АП.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин прикани за коригиране на двустранните връзки, които са в най-ниската си точка от десетилетия поради разногласия в редица сфери - търговията, технологиите, сигурността, човешките права и Тайван.

" Мисленето от времето на Студената война и игрите с нулев резултат, превръщането на геополитическите спорове в сензация и конкуренцията сред великите сили са непопулярни и неконструктивни ", акцентира Мао на конференция в китайското министерство на външните работи. Тя прикани Вашингтон да се разбере с Пекин по взаимноизгоден метод, тъй че двустранните връзки да се върнат на една " здрава и постоянна основа ", добавя Българска телеграфна агенция.

приканва за поддържане на конкурентно преимущество пред Китай, който настрои против себе си редица свои съседи, в това число Япония и Индия, със своята все по-агресивна външна политика и възходяща военна мощност, показва АП.

Говорителката на китайското външно министерство упрекна също Съединените щати в търговски протекционизъм, откакто американската министърка на финансите Джанет Йелън сподели, че Съединени американски щати би трябвало да укрепят снабдителните си вериги, с цел да се предпазят от " геополитическата насила " от страна на Китай, Русия и други страни.

Съединените щати се пробват да понижат своята взаимозависимост от Китай и други азиатски снабдители в региона на полупроводниците, батериите за електрически коли, слънчевите панели и други технологии, съобщи през вчерашния ден Йелън.

Днес Мао Нин разкритикува думите й като " преобразяване в оръжия на стопански и търговски въпроси ". Съединените щати би трябвало " да се откажат от едностранния метод и протекционизма " и да работят с интернационалната общественост " за поддържане на сигурния и равномерен поток на промишлените и снабдителните вериги ", прикани говорителката на китайското външно министерство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР