Китай обмисля да предостави на Русия оръжия и боеприпаси за

...
Китай обмисля да предостави на Русия оръжия и боеприпаси за
Коментари Харесай

Блинкен: Китай обмисля да предостави на Русия оръжия и боеприпаси

Китай обмисля да даде на Русия оръжия и муниции за войната в Украйна, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Блинкен сподели пред CBS News, че китайските компании към този момент дават " несмъртоносна поддръжка " на Русия - и нова информация допуска, че Пекин може да даде " смъртоносна поддръжка ".

" Тази ескалация би означавала " съществени последствия " за Китай ", предизвести той.

Китай отхвърли информацията, че Москва е поискала военно съоръжение.

Китайският президент Си Дзинпин е съдружник на съветския президент Владимир Путин и към момента не е осъдил съветската инвазия - само че той се стреми да остане безпристрастен в спора и приканва за мир.

Външното министерство на Китай съобщи, че няма да одобри " сочене с пръст " и " насила " от страна на Съединени американски щати върху връзките му с Русия.

Г-н Блинкен приказва пред CBS, откакто се срещна с първия посланик на Китай Уанг И в събота на Мюнхенската конференция по сигурността.

Той сподели, че по време на срещата е изразил " дълбока угриженост " по отношение на " опцията Китай да даде смъртоносна материална поддръжка на Русия ".

„ Към днешна дата сме виждали китайски компании... да дават несмъртоносна поддръжка на Русия за потребление в Украйна. Загрижеността, която имаме в този момент, се основава на информацията, която имаме, че те обмислят даването на смъртоносна поддръжка “, сподели той.

Той не посочи каква информация са получили Съединени американски щати за евентуалните проекти на Китай. Когато беше подложен на напън по отношение на това, което съгласно Съединени американски щати Китай може да даде на Русия, той сподели, че това ще бъдат най-вече оръжия, както и муниции.

Съединени американски щати глобиха китайска компания за хипотетично даване на сателитни изображения на Украйна на наемната група Вагнер, която доставя на Русия хиляди изтребители.

Г-н Блинкен сподели пред CBS, че „ несъмнено, в Китай в действителност няма разлика сред частни компании и страна “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР